想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
呢邊啲僱主着重本地工作經驗,多個牌照
雖然IT jobs比較認可內地工作經驗,而且英文唔需要特別好
不過可能一開始時,都需要你慢慢做上去
Senior Consultant年薪通常都一定超過$100k,高的話甚至可以去到$200k,不過好睇公司規模,行業競爭,同埋本身求職者嘅qualifications
如果真係冇大學修理讀碩士,咁搵一個post grad diploma都唔錯,不過一定一定要揀有coop,如果唔係的話好容易嘥錢又嘥時間

呢邊啲雇主非常注重本地工作經驗,學歷反而其次,除非係高材生

如果已經讀咗個post grad diploma而且又搵到野做,建議拎到PR之後先至再返去讀碩士,因為碩士學費本身已經貴,用local身份讀比較着數
答死樓主
咁如果我係香港考咗車牌o唔ok?
長遠講你點都要係當地再考 冇互換
例如去bc/on你個香港牌只可以用到60/90 days
我係比較建議讀碩士㗎,有解釋過,可以用追故模式睇吓

依家好多碩士學位,讀一年就可以畢業
而且已經越來越多大學注重學生嘅工作經驗
所以好多時候,個碩士會包括埋work-integrated learning, coop placements, internships 等等
Brock U已經係一個例子

另外好多大學嘅校企關係都做得好
亦可以提供好多career support比學生

例如大學通常會有一個專門服務學生同畢業生嘅job portal(我有解釋過,你可以用追故模式睇吓)
另外亦都有career advisor可以幫你改resume同教你點搵工
你可以嘗試報下Senior,可能有機會呢!
雖然係比較難,不過唔代表冇可能
求職最緊要係唔好放棄
心態要調整好,亦要做足充分準備
十分友善
大部份都好善良
如果冇車,住yonge finch/sheppard 幾好住
唔一定要識法文
政府工係Hea少少
仲諗住可以做住送外賣可以到埗之後盡快賺住生活費先,唔問都唔知 而家又要再諗過
應該都係租condo/townhouse/apt
租house既話 冬天應該要自己剷雪
無小朋友 自己一條友
我會睇埋Patterson, Thornhill 感激
唔洗咁驚 係香港捱兩年儲定錢過去 好過係到捱一世

23年前申請定owp 24年8月前去 都仲有兩年時間比你儲一年工時申請pr

24年應該開關了 如果仲未 咁走唔走分別都唔大 遲早比武肺收皮

拎到pr 再讀書轉行 成本平好多
可以加個tg多個照應

我同2個fd下年草夠錢就行
Btw 絲打7點幾咁早起身
我依家4點幾 PT 先訓

聽人講 加拿大除左好著重本地學歷同經驗仲好鐘意美國大學同工作經驗
想知道係咪真?
英文可以鍛鍊! 唔洗太擔心
有唔少都可以年薪$100k上㗎
好似consulting同civil engineering咁,你做至Senior / Partner 已經有$100k
另外其他行業,只要你做到中層管理一樣過$100k
我識有HR Director就已經年薪有$120k
另外有朋友做R&D都一樣 over $100k

不過人工都好睇公司規模同labour market competition

人工高,社會福利就無咁濟,仲要交好多稅

所以呢邊好多人寧願搵少啲,交少啲稅,又多啲政府津貼
目前覆到 #215 左右,請大家耐心等候 Sor 有好多問題又要返工/處理其他事所以覆得好慢,今晚再繼續回覆各位

同時鼓勵善用追故模式,可能你嘅問題已經有人問過+被答咗

我人在多倫多,同香港有12小時時差,所以未必覆得太及時。不過會盡力答,同時多謝幫手答問題嘅巴絲
但我地都係人生第一次去外地生活

又係咩都唔識

只係希望當地人友善啲

暫定多倫多某地未最後決定到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞