想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
係咪做costco都買到樓
師兄唔該晒
唔係,有啲大學係rolling basis
如果你報啲ranking冇咁高嘅大學,好多時候佢哋仲收緊生

安省的話,GTA嘅大學競爭比較激烈,UofT, York U 甚至Ryerson都一早應該已經爆曬

如果唔介意讀啲ranking冇咁高,但依然質素幾好而且比較容易入嘅大學,可以試吓呢幾間(全部都喺安省):
- U of Guelph
- Brock U
- Wilfrid Laurier U
- Trent U
- Lakehead U
係咪真係好凍
Thank you 巴打, 想多口問句知唔知呢幾間學校既employability點同埋 大概咩科會比較易搵到工⋯
另外都想問下巴打知唔知英國同加拿大讀書既分別? 多謝你咁有心先 加油
住Basement有咩要留意
如果想知道邊啲區比較富裕,可以睇吓呢篇文章

https://www.narcity.com/toronto/11-of-the-richest-neighbourhoods-in-the-gta

加拿大有個concept做 “poverty by postal code”,盡量避免嗰啲區啦。你可以參考吓呢篇新聞

https://globalnews.ca/news/370804/income-by-postal-code/amp/

除咗你以上講嘅Forest Hill等等之外,其實Lawrence Park, Sunnybrook, York Mills, Kleinberg, Willowdale/Bayview等等都係豪宅區。Bridle Path係超級豪宅區

TFSA and RRSP 我見到樓下有人答咗你啦
如果你本身已經有個Bachelor而且有幾年工作經驗,就唔建議你再花四年時間讀多個Bachelor喇。而且如果你選擇呢邊讀好嘅大學,就算係undergrad都幾辛苦同埋大壓力㗎,冇必要貼錢買難受

如果你冇辦法讀碩士,咁的話Diploma或者Graduate Certificate肯定係首選
其實好多都可以

好似Seneca咁
佢哋有啲兩到三年嘅Diploma Programs
而且絕大部份都有提供 internship, field placement或者係work-integrated learning

Seneca算係最出名嘅college

不過都係果句啦,有錢又有能力嘅,不如讀返個碩士。而家好多大學都好注重校企合作,學校可以幫手搵實習,甚至有時已經同啲大僱主傾好合作,每年有名額比學生做實習生
以下只係個人睇法

Nipissing U
St. Thomas U
Cape Breton U
Algoma U
等等
可以做返醫療文職

最好識多幾個朋友,等佢哋介紹工作
咁樣至少面試機會會高啲
點睇calgary
我嗰時16歲就過咗嚟,所以讀咗好多年書先出嚟做嘢

第一份工喺政府做
呢個唔知喎 Sor
我冇喺香港考車牌
金融業嘅職業都分得好細
工作機會係有好多
不過同時都好多人申請

如果你有啲比較偏門嘅技能
而且又識得有人喺公司度做,可以做referral
咁樣成功機率會大好多

如果本身無IT背景,可以留意下Risk / Regulatory Compliance / AML / Fraud 等工作
唔使客氣,幫到就幫
Queens University有一個MMA Program可以喺多倫多讀,識得好幾個朋友都係Queens MMA Toronto畢業,佢哋都覺得幾好,最重要係識到啲有事業前途嘅朋友,而且本身呢間大學都出名

Business Analytics / Big Data 前景真係唔錯
呢個真係要睇吓你目前經濟狀況係點喎

我嗰陣時讀Bachelor未有PR,所以學費好貴
畢咗業之後出嚟做咗幾年野,儲下錢
然後咁啱跳槽嘅時候,份工又有tuition subsidy
跟住又剛好拎到PR
所以就part-time用local學費讀埋個Master
想問通常月入幾多先會考慮買樓,因為都想衡量下每個月要儲幾多錢先得,house or condo都冇所謂,唔該!!
10萬加幣定港紙先?

呢邊好多FG年薪都係4.5到5萬蚊
希望比到個data point你做參考
Digital Marketing都算蓬勃
因為呢邊啲人好興online shopping
就算細舖頭都會有自己嘅online shop

而且多倫多都有啲係專門target華人嘅marketing agency,不過好多都係紅底/藍絲

做Digital Marketing你一定要熟悉當地嘅culture, norms, trends
建議你可以去睇吓Ryerson個Master of Professional Communication (MPC)
好似係讀一年就可以畢業,而且有實習
超級多

其實佢哋有唔少都好nice
而且有啲觀點甚至同香港人比較貼近
唔係個個大陸人都唔講道理

每個人離開得自己家鄉都有佢原因
識得有唔少大陸人係因為想要民主自由而過嚟
工作機會多,但真正合資格嘅candidates比較少
所以如果你條件好,應該唔難搵到data/risk工作

HR非常注重本地工作經驗
喺國際大公司做過點都會有少少着數嘅

不過你其他條件都要夠好先可以加強競爭力
例如係學歷、job title、technical skills、專業執照 等
如果大公司做的話,剛入行大約$85-90k年薪
細公司的話,最低大約$68k
其實待遇真係相差好遠

呢邊做cybersecurity啲人通常都有 (ISC)2 / CISSP
我唔係咁清楚要考幾耐喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞