想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
無論你係過嚟讀書/工作/移民
歡迎放低你對多倫多嘅疑問
如果答到一定答

中學、大學 (Bachelor + Master) 都係喺多倫多
住過Downtown, Midtown同Uptown
出咗嚟做嘢都好多年啦
希望分享吓經驗幫大家解決生活疑慮

我同屋企人都覺得呢邊生活幾舒適
Work-life balance係幾好(不過某啲工作例外)
教育算係寓教於樂
有好多戶外活動
得閒又可以去吓啲小鎮
食嘢方面都有好多選擇
呢邊啲意大利菜、韓國菜等等都好正宗
雖然樓價越來越貴
不過對比起香港都依然平好多
咩行頭
住邊度好
或者講唔同熱門地區有咩看法
自己又住過邊呢
Condo 同 basement又點睇
如果係當地搵最低工資基層工作,任何行業都冇所謂的話難度如何㗎 ?
即係咩意思?唔係好明 sor…
住邊要睇下你有無車牌
同埋係買定租

無車牌的話DT最方便
有牌但無車的話,midtown同North York都唔錯
因為有TTC subway、Zipcar (租車公司)等

Condo好過basement好多
尤其是宜家lockdown,個分別更明顯
住basement喺lockdown同陰天嘅時候會好抑鬱
downtown住邊好?
min wage咩工最好做?
dt租studio非basement最平要幾錢?
揾IT工程工難唔難?
其實唔洗咁灰諗住一定搵最低工資工作
加拿大好多僱主都好好
俾人工係高過min wage

而且只要你有戰略地佈處一下
不難搵到一份待遇唔錯嘅工作

例如
好多大公司都有quota每年要請幾多個%嘅visible minorities同newcomers
而且佢地通常都會透過targeted recruitment events去請新移民,甚至是persons with disabilities

過到嚟最好搵下啲non-profit settlement services agency
佢地有唔少都有同大公司合作
無償為新移民提供工作機會

如果你有錢的話
可以去讀返個短期cert
Build up下人脈又拎經驗先
UofT Rotman已經有唔少好好嘅短期證書課程
而且間學校又出名
大學入面都成日請學生
可以試下報on-campus jobs
等resume上多啲本地工作經驗
第時轉份好工都易好多
太詳細啦,謝謝你
如果有少少錢
Downtown住Yorkville, Bay & College最舒服

如果budget有限又想住得好
可以選擇Waterfront, Yonge & Bloor, Yonge & College

如果無錢
住Chinatown….. 呢幾年都開始有condo

關於min wage問題上面啱啱答咗

DT租金可以上www.condo.ca開個account參考

IT工程起薪點高過好多工作
而且relatively比較認可外地工作經歷
不過本地競爭好大
如果你本身經驗, 能力都好
又有frd可以幫你做employee referral
不難搵到一份工
好似工作一兩年就可以申請PR
不過呢邊移民如果走CEC / Express Entry pathway,好似要特定職業先得

移咗民好多年,啲政策又成日改
所以已經唔係好清楚
Sor
好奇問下town house, semi detached 同獨立屋有乜野居住上既分別?
巴打 搭單問

除咗IT工程 知唔知仲有咩行業(藍白領都ok)係比較缺人手/人工ok?

唔該哂
原來係咁,Thx

金融業
唔使客氣
你好 小弟17年u grad畢業 想過去Canada 讀post-grad
有無推薦邊間college/私校
同埋有無渠道去找post-grad (一年) 的課程
另外果邊找工個情況點
因為我完u 後好少用英文 (以前就讀好多 academic paper),我怕自己英文好似香港譚仔阿姐講廣東話今

萬分感謝
如果講居住上嘅分別

獨立屋
- 有土地擁有權,想大裝修或重建的話比較容易
- 地方比較大,私人空間更多
- 不過要自己負責維修,每十年要轉屋頂,支出多
- 冬天又要鏟雪,夏天又要剪草,比較麻煩
- 有backyard,得閒出去坐吓/種下花都幾好

Semi Detached
- 通常比較舊,好多時隔音又唔係特別好
- 好睇吓住你隔離果一半係咩人
- 同樣有backyard,不過細啲

Townhouse
- 而家發展商好鍾意起Townhouse
- 2000甚至3000尺單位都有
- 不難搵到價錢好又新淨企理嘅單位
- 周邊配套比較好,如果唔係發展商都唔會揀嗰度

詳細嘅分別可以參考呢篇文章
http://m.blog.sina.com.tw/31076/article.php?entryid=621330
Thank you
睇黎都係Town house 好d wo
想問下嗰邊IT 好唔好搵工?
岩岩apply左個artificial intelligence diploma去讀
白領的話,個人比較睇好Data Analyst,入職年薪大約$60-70k,高的話可over $100k,而且比較搶手

Business Analyst 大約$60k,不過你做PPT一定要做得靚先有競爭力

本身如果冇乜technical skills的話,其實可以試吓做Corporate HR,呢行對visible minorities接受度比較高,入行門檻又易,入職年薪大約$50k

藍領的話就唔係太清楚啦,Sor
想問喺college讀完diploma畢業後易唔易搵工?
定應該比多啲錢讀degree/master畢業後搵工會好啲?

感謝
加拿大讀IT邊間大學出名?唔係理科底,出來做左幾年野去讀個Master轉行IT得唔得?
請問巴打如果人在香港揸owp,透過indeed linkedin 搵銀行金融工再入境易唔易?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞