想過多倫多嘅入一入嚟

1001 回覆
350 Like 12 Dislike
Sor 我唔熟移民嘢,因為已經移咗民好多年,而且啲政策成日改,所以真係唔係咁清楚啊
唔使客氣,希望幫到大家

係呀,本地生讀書平好多,尤其是係Masters / PhD
唔使客氣!
係呀
有時請人都要睇運氣
我係比較推介讀碩士
有解釋過原因,你可以用追故模式睇睇,希望幫到你

另外其實讀碩士好多大學都唔太難入
而且好老實講,近呢幾年一啲Tier 2嘅大學其實都互相爭緊收international students
因為個個留學生都想讀最好嘅大學
所以令到一啲排名可能唔係特別高,但reputation好好嘅大學流失國際學生

之前答問題時好似有整理過一個short list of universities with good reputation
你可以追故模式望望
我係絲

Plumbing我唔係咁熟,Sorry

如果你對其他科都有興趣的話,呢個post我其實有分析過點解比較推薦讀碩士而非Diploma,你可以用追故模式睇吓見唔見到,希望幫到你
喺香港讀完Law,qualify左,想問喺多倫多law firms 搵工做律師難唔難?
有coop我一定建議揀coop
因為我實在見過太多人畢咗業之後因為讀書時缺乏工作經驗,而到最後搵唔到工作
所以你除咗coop program嗰份實習之外,讀書時一定要搵多幾份part-time

Coop畢咗業之後,第一份工就係申請full-time regular position,好少有人繼續做實習生
你都可以試吓報management trainee,不過通常佢哋都係請商科生

至於你第二條問題,的確大學認受性比College高
不過好多時候,申請工作成功率係要睇你個戰略用得啱唔啱
我呢個post有教過點樣可以增加成功率,好似都答過幾條,你可以用追故模式睇吓搵唔搵到,希望幫到你
需要有driver license
Sor 我唔知多倫多嘅dating market係點喎….
我冇用交友apps
不過知道好多朋友都有用
認識異性又唔係話好難嘅
只要你興趣廣闊啲,自然識到多啲朋友,就更加容易搵到另一半
呢邊好多Condo / Executive Town House都有附設gym同其他設施(好似家庭電影院、Library、露天活動地方等)

除非你係要搵教練,或者用好多種類嘅gym設施,如果唔係的話,一般住宅大廈內嘅Gym已經夠用

另外,有唔少公司都有員工優惠
佢哋會津貼部份gym membership
所以你搵工時,都可以望下有冇perks

冬天通常就冇乜人會落街跑步
因為成日都落雪,而且有冰雨
好容易就跣親
都唔算嘅,有好幾間1000後嘅大學其實本地reputation都幾好

我呢個post有答過一條相關問題,有列出本地人眼中比較好嘅大學,你可以用追故模式望望,希望幫到你
如果想做 農業工 易唔易搵
10萬蚊港幣即係大約$15k加幣
唔係好夠用喎好似….
除非你租樓搵到好平,或者可以同人夾份一齊租,又或者可以住喺親戚度先
如果唔係的話,應該好快就燒晒啲錢
另外呢排市道麻麻,搵工比較難
不過如果你唔介意早啲待遇比較差,工時比較長,而且比較more exposed to COVID嘅工作,其實都有選擇
咁當地人例如玩開長跑
冬天有咩選擇
我就2015 年york U grad
而家香港做銀行
回不去了
Sor 我記得我打咗答案,但唔知點解冇send到出去
呢邊啲僱主真係好注重本地經驗
所以如果你冇的話,搵工會比較困難
建議你落地之後搵吓政府資助嘅settlement services agency同employment agency (好似YOUTH EMPLOYMENT SERVICES咁)
佢哋應該有渠道可以幫你搵到第一份工,不過待遇肯定唔會特別好
另外記得好好利用LinkedIn
至於其他求職tips可以用追故模式望望

Data係我其中一個比較睇好嘅行業
發展前景我覺得係唔錯
不過你啲Technical Skills一定要夠好

最鍾意加拿大嘅地方,喺呢度啲人普遍超級友善
而且啲僱主都比較有人情味
生活休閒得嚟又有好多活動可以選擇

最唔鍾意嘅地方,就應該係交通
如果你揸唔到車,有好多地方都好難去

香港交通好方便
所以啱啱過到嚟嘅時候,真係好唔慣

希望幫到你!
其實好多大學係特別鍾意收international students
就算你嘅分唔夠高
其實仲有好多嘢可以搭救
所以唔使灰心住
我應該有答過一啲關於報碩士嘅tips
你可以用追故模式望望

至於學費,本地生平好多
所以最好等到攞埋PR先讀
想問多倫多唔買市內 買遠d (渣車一個鐘到) Townhouse或獨立屋大慨幾錢 有冇話邊區好?
唔好灰心住!
英文差,可以斷練
我之前有講過,我啱啱嚟到加拿大嘅時候,麥當勞都唔夠膽叫,不過而家已經做到大公司管理中層

至於你話冇人冇物
呢個就要靠你多啲主動去識人啦
不過而家受疫情影響,要識新朋友都只能靠網上識

你啱啱嚟到的話,可以多去一啲華人活動
如果有宗教信仰的話,應該好容易搵到一班志同道合朋友

搵工係會比較難,尤其是而家受疫情影響
不過唔代表完全冇機會,只要你好好部署一下,然後整靚自己個package,一定會有機會

Resume同cover letter要好好寫
唔好有任何錯別字或語法錯誤
排版要做得好
另外好好善用LinkedIn
可以send下DM俾啲recruiters
佢哋手頭上會有好多工作,而且加拿大人比較友善,只要你有禮貌問佢哋拎意見,佢哋通常會願意抽時間同你傾幾句,甚至物色適合你嘅工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞