MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
中國b好似cut左
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1626450222.A.5FE.html

第一集其實信息幾明確
就係獨裁體制建立、獨裁者暴走
好撚jeng 期待後面
原來套takt op.Destiny都係福士p接,有佢人脈就值得期待
朝風能力,其實佢係富野系主角,唔被重力束縛既新人類

鳥已經返回自己既世界,然後跳落去,某種意義係呼應緊水乃星透子句「鳥會從天空中跌落」

諗落明星能力都係Imaginator,將某事物睇做絕對(eg死、規則、公平正義)
夏目俾左江口壽史本 「停止吧!!雲雀」大西睇
「鳥會從天空中跌落」 呢句係意指萬事皆有可能
「操場上既極光、空中飛既魚」同「四月會飄雪」既意義係相似

一開始被催交水電媒但老母冇理,所以有3億事件,男主因錢而煩惱而創造3億

學校外黑暗、暴風雨、故事前既超自然現象,如果世界觀都係因男主迷茫同煩惱而引發

咁即係男主既能力就係可能性本身

可憐
希 :不願在體制委曲的人,可以看到其他人看不到的東西

呢套野都好危險
希望之光 = Let There Be Light Again
有冇咁差
好正常喎
d女冇波架,d超能力冇光架
對第一集結尾的解釋,根據此世界是想像世界。原本大部分人都覺得校外不具有事物,但女主相信、確定外界存在,可是女主一個人的相信不足夠抵抗大部分人的意識,所以她藉由跳出去,讓大家由原本的(外界無物)改變成(她跳出去耶,外面有什麽),瞬間大家對外界變成疑問,女主的相信佔據主控地位,外界因此形成。
第2集a part得評論音軌聽唔清對白冇仔細睇,但應該係有對應舊約出埃及後曠野漂流既事跡

好似係大西講,明星唔係壞人

隻死雀應該係重要象徵,可能同銀河鐵道捕鳥人既寓意相關,關於自我犧牲

佢地形容係無自覺既可憐,應該真係幾慘
超越預想、會同期望唔一樣既展開,呢種評價幾微妙
真係要一話話睇
架仔標準:
原創減分
非萌系減分
風格唔夠直白減分
佢地都知要sell俾鬼佬
頭先睇完第一集 有啲震撼 好中意呢種題材
青春+極權反烏托邦 畫風靚得黎有電影感 幾特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞