MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
今集希最後講唔點算
係咪因為佢知道再追求返去現實佢會死
所以先咁講
佢同明星佢地講再見已經覺得會永別

明星話應該早d聽佢把聲,佢係答已經太遲
長良問佢仲睇唔睇到光
佢冇答
突然間劇情好似好有進展
覺唔覺套嘢都幾眼高手低
琴日Q&A答咗幾多野

你=群眾
我=蝙蝠前輩

所以佢咪瓜咗
冇佢同蝙蝠 長良唔會相信去做無意義既事
長良就係察覺到意義所在先會走去實踐吧
但執行者眼中嘅有冇意義唔代表台下觀眾點睇
夏目或者喺套動畫放左好多有意義諗法
傳遞唔到比觀眾都只會變成中二病自high作之流
11 少年與海
巴別塔反轉再反轉,想你去理解言語無法傳達之事
二星死果幕呆左 乜原來漂流者都會死人?
照計漂流幾百年應該大把人試過自殺
但後尾長良又講左句幫我問侯二星
或者翻轉世界即係類似tenet時間逆行既機制 咁的話都表達得太隱晦
應該冇死,之後會復活

又致敬
想問好耐點解啲學生仲要打住條tie
Lm
今集講如果冇「觀察者」長良係到,全部人都只會係一種「可能性」
係咪姐係話長良嘅能力「創造世界」就係將非現實中「可能性」係另一個世界轉變成現實?

今集嘅兩粒星嘅「小人物氣場」、「不思進取」、經常自我安慰令到長良睇清自己嘅懦怯從而決定反轉世界 (對抗體制?),唔係跟明知假嘅都要信亦唔係跟隨大眾,而係走自己嘅路

話說明星佢地係打算返去現實世界、老師班友係決定係到生活、印度佬去探索未知,咁仲有d咩唔同choice留返比長良佢地做
可能性s -> 觀測 (打開箱子)-> 神擲骰(概率)->有被選擇(現實)/冇被選擇(漂流)

有長良:上述過程
冇長良:得第1階段

「天地創造」係4眼仔鼓勵佢

明星方舟團係去搵棲身之所,唔係返現實;老師巴士團好似係永續夏令營

應該長良先係決定要返現實嗰個

寓意都唔難明,但我覺得長良自己條路,係無論蝙蝠前輩同二星既人生觀都有繼承
被太陽照過既氣味 ~ 向日葵

係咪即係依家長良既係蒲公英派,亦係向日葵派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞