MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
髮型似
我都覺得似明星
海邊回憶中既對話滿帶後設味
繪畫世界似係影射plato理念世界

發明家之死即是faust之死,滿足現狀,停止追求進步
人生係虛無,但生活嘅喜悅係實在
今集我get到係咁

係咪希係「這個世界」死左,但係係「現實世界」未死,所以長良佢地先可以用磁石吸自己過去返去「現實世界」?

因為之前都有講漂流嘅人都只係真人嘅「可能性」黎,係咪講就算有其中一d「可能性」冇左都唔好絕望;因為好似印度佬咁講「就算世界本身毫無意義,但生活中也會遇到樂趣」

仲有今集講就算主角佢地返到去後都唔會再係高中生,係咪隱喻緊「漂流嘅人」就係現實生活中畢業生們要拋棄學生身份進入社會

咁成個漂流其實就係高中生臨近畢業對前景不安,想要逃避但最後從新振作返嘅故事?

利申: 9估
套嘢poster fake人
朝風換印度人仲好
回憶中長良與希對話並且一邊玩沙的表現手法很有意思

沙堆雖然減少了但細枝依舊矗立著
儘管時空消逝會帶走某些人事物
但曾經發生的事實並不會因此被抹滅
它就是存在過
剪影應該係戰爭
朝風係長良另一面

指南針~猿毛

上集朝風同希對峙,都係一次藍猿vs球證
沙堆唔係時空消逝,係長良衝動而撥散

枯枝沙堆,同前面發明家枯葉洪水係一組對比

沙從手中流逝無意義,希提醒佢無聊之事先重要

等我一陣,我想呢兩日另外打篇長文記錄今集感受
夏目答咗第9集標題neta係Salinger《This Sandwich Has No Mayonnaise》

倒錯之森同樣係neta佢中篇《The Inverted Forest》
都係太難整理好感受,分開講下d細節

1. 一開始執寄居蟹,隻蟹錯過咗唔知寶石喺身後

2. 葬禮會幕用藍白間條,象徵藍天白雲,想希如小鳥般飛翔

長良有搵到真花,但點解會場用假花?應該係長良唔想摘絕處逢生既真花

呢到冇真實的自然,但送別摯友之情至真至誠

3. 應該大家都留意到,一開始瑞穗搵音樂盒,櫻叫其他貓唔好騷擾佢

後面瑞穗知道貓返唔到去,之後暗地做手勢叫貓唔好騷擾住

4. 能力遺物可以自己發明、文明發展愈繁榮能力遺物會愈多

雙子毫髮之爭都有提過野蠻與文明鬥爭,最後係因努伊特石堆,原住民作指引方向或標識地點之用,建立文化象徵

題外話上集已經暗示莊誠司(ソーセージ)兄弟變咗雙腸

5. 印度佬話火箭最上更原始,應該指獵犬號改裝?下一個shot就係章魚vs獵犬號

6. 絕食世界只有生,死之發明家想藉由人死打破靜止狀態,以變打破不變。成個敘述幾似講扭曲版佛家三法印「無常、寂滅、無我」

日文「静止」其中一個意思係運動速度等於零的狀態,計劃揀火箭升空應該係從物理意義上打破靜止

7. 最後坐摩天輪,乘上輪迴之物,生生流転=打破靜止

8. 最後校長沐浴光,其實唔止係少年少女成長故事,仲係老人回望少年故事,火箭升空交滙少年與老年浪漫剎那,呢段講評講得好好

//Once upon a time in the world. Once upon a time in the youth.

少年少女乘坐火箭升天,點燃宇宙這一幕是想起《王立宇宙軍》《我們是被接觸者》《交響詩篇》之類的作品了。其共通的浪漫在於再小再私人的情感、願望都將與歷史相連,是超越一切必然性統治的靈魂力量,因此探索世界這個動作本身就是無意識地察覺一生的故事,察覺到老去,即便無人知曉。

在《Sonny Boy》這裡,還意味著少年少女不再永恆,他們終於獲得轉瞬即逝的權利。或許這裡一閃而過校長的背影,也是某種天啓一樣的靈感吧,未來必定老去的少年少女,總有會回想起那永恆的一日吧,即便他們此時不知曉。//
一開始執寄居蟹,隻蟹錯過咗唔知寶石喺身後

呢個我覺得純粹係唔好物質
夏目:意外地簡單,全套只講一件事
https://mantan-web.jp/article/20210924dog00m200105000c.html
覺得最後一集點都會呼應下銀杏BOYZ既名曲

睇下係Baby Baby 定 銀河鐵道之夜

(可能某程度上前面已經呼應咗

有一幕以為兩個扑左野
告別式では泣かなかったんだ

君と僕は一生の友達なのさ
https://youtu.be/8a9gkCigw0k
好似冇人解到,點解送猿毛團對印度佬會咁開心,點解係好事

第3集聽完猿棒球故事,係重拾初心;第7集指出猿毛團係不變之物,係road book

但更重要係第9集,會珍惜毛髮先係有情生物

小會逐漸大 然後也會是零 不再辨認 但遺下了是情
印度人話自己之後都忘記自我 成為物件 進入死亡

猿球就係提醒佢要不變維持自己
無聊搵到套90年madhouse同江口壽史整既痴線ova
https://youtu.be/wh2dK_rz0k0
咩野黎點解要除初
除衫*
無厘頭又話過咗成千年
但係情緒感情同day one無乜分別
(就算有變化 變咗隻狗 都係好撚無厘頭)
無端端文明科技大爆發玩太空船
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞