MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
大波
大波老師係乜野人?
見到佢條裙下面係學生裙
以前都係讀主角佢哋間高中
如果希回係嚴肅引用春與修羅

應該會解釋到光係乜東東、同長良真正要做既事、虛無係指咩
話說「二つ星」係七夕季語,即佢既故事應該係講愛情

建塔=宏大敍事=返鄉主線

搵流星寶物係小敍事,預示長良同希既愛情宿命,浪漫盡頭係現實,重點係長良點睇

今晚斎藤圭一郎分鏡
我又諗左陣 相信虛假希望係唔實際但有意義
同食黄店根本係一樣
食黃店可以重返以前生活=社會教你既希望

如果呃唔到自己覺得難食,不如相信自己行相反方向,就算自己條路都係無意義
佢致敬對象係Beatles,hippie,on the road嗰種60年代搖滾態度
好黑
有一下好千與千尋
估左成集 佢定小花
【山彥】:你不會後悔嗎?比如說後悔漂流到這個世界。
【小玉】:不會哦。
【山彥】:為什麼?
【小玉】:因為我並沒有選擇的餘地。我和往常一樣上學,和往常一樣上課,等回過神來,就已經在這裡了,想後悔也沒辦法後悔。是吧?
【山彥】:(沈默)
【小玉】:我們只能不斷前進。

有冇後悔反修例

way
因為冇得揀
有人講今集係致敬天堂之日
自我封閉既人唔會受傷害亦幫助唔到任何人
鳥不停飛返殻中,救佢變害死佢

想挽留日常而拖延決定don’t say goodbye既結局
今集太多意象唔係三言兩語講得清

Madhouse麻煩快啲升斎藤做監督
黑塞「荒原狼的故事雖然寫的是疾病與危機,但是它描寫的並不是毀滅,不是通向死亡的危機,恰恰相反,它描寫的是治療」
小玉係有後悔,埋葬青鳥應該理解做小玉懺悔

佢後悔既事係,一直救青鳥、青鳥無法自立 = 佢一直幫人做決定

山彥=世界

「你必須飛出去、呢個唔係真實既世界」,呢句意思等同「你應該更自由、呢個唔係真實既你」

拯救小玉既機會,幾幕閃回都係小玉問山彥點諗,即係山彥有勇氣自己做決定=拯救小玉既方法

https://twitter.com/madhouse_news/status/1433800093400907784?s=21
青鳥既意象除咗對比返長良/明星既雀仔
或者小玉/山彥既關係上
仲有冇其他意思

睇到中間以為係快樂王子既故事
但係善意既自欺欺人 同自我封閉先係主題?
如果連返落去銀河鐵道物語 咁咩既犧牲先叫做有意義?
一直都係講向日葵派/蒲公英派

山彥望小玉(光)停駐不前=向日葵派

青鳥破殻遠飛=蒲公英派

用銀河鐵道比喻係要做旅人,手持車票邊到都能去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞