MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
見到你咁講
諗到其實「這個世界」嘅設定係咪諷刺緊現實世界嘅規則/潛規則

學校每到12點就會所有野變返原樣,隱喻學校係一個極重複又模式化嘅地方,又有規則禁止學生「犯錯」
所以要跳出限制(黑暗)先離開到

而第二集嘅過荒島係諷刺資本主義/物質主義?
唔同要大家拋棄物質嘅追求先走到?

利申9估
當單元劇睇,每集都有一個主題

終點應該係希見到既出口

佢設定係學校入面會搵到唔同門,門可以通向唔同世界,只係搵到既其他世界唔適合人類生存

睇簡介下集貓女同男主會加入搵新世界,有學生凍結事件同失蹤學生

下集仲唔係講blm
原來第一集既選舉,會長冇參選
係隊長同另一個角色
Rajdhani印度語原來係指首都(capital)
話說夏目特番有解釋點解咁多希既眼部特寫

佢會留意到別人唔想被睇到既一面,令人有罪惡感同壓力
今集明星有一下出左大川透把聲 希又係望左一下
真係覺得夏目係突破緊框架,點解鄰國講藝術都可以咁死板
完全理論化
除左第3點 其他與其話錯 只係取向唔同
佢講既rules 美術堂功課就話要跟姐
鋼琴家都唔會硬性跟晒原譜去處理
成套野叫畫風,故事內容,同埋女主角個樣都令我諗起廿幾年前嗰套玲音

尤其係啲眼部特寫,當年啲感覺返晒黎
其實女主係跳樓

有人搵到,mv 2:28有隻大貓手

應該同今集隻大眼有關
有一個解讀係第一集希跳出下果就係跳樓
多咗兩個角色介紹

きい能力[楳図の子],應該係做到楳図一雄呢個動作,不過係用腳指做

https://twitter.com/sonnyboy_anime/status/1419493929351741447?s=21
好好睇呀
不過想問咩叫爆死系
如果想睇類似嘅番有冇推介?
監督前作 不吉波普不笑
第二集都好好睇
呢套好特別
今日成功叫人睇左兩集話ok
呢套意外地幾好睇唔悶場,角色塑造唔錯
不過多得巴打嘅討論,先大概跟到套嘢講咩
呢套野好睇在有野傾
第4集分鏡川尻善昭,madhouse元老

聽日應該就係斎藤
https://mikiki.tokyo.jp/articles/-/29190

渡邊只係負責推薦樂隊,冇負責選曲,參與度應該唔高

每集想以唔同樂隊作為特色,一集配樂儘量只沿用一隊band,每集風格應該都會唔一樣
凍結事件竟然係講neet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞