MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
今日先開始睇
冇睇post都覺得唔錯
係我水平太低我覺得呢套嘢對觀眾要求幾高
越思考對件事嘅態度就越易走向中性
好似玩心理測驗咁第一感受會比起長期思考更加準確反映人性
今集志在參與呢個心理遊戲
夏目嘅答案同自己係咪一樣已經唔重要
球審同藍猩猩都各自完成左自我實現
呢個命題都唔會有標準答案
所以一齊討論下,一千個人有一千個Sonny boy
其實食飯果時話ace個能力係將水變好飲即係講緊乜?
諷刺自我中心吧
枝電筒係照自己令到自己睇到嘢而唔係共享/奉獻
又真,佢個能力只有自己受惠
就好似d哲學題咁,依家有一個咁既情境
重要係觀眾對呢個情境有乜睇法,唔係點解有呢個情境
將電筒比喻為照妖鏡
棒球賽就係人內心既天人交戰
藍猩=背負觀眾期望/被造神既麻枝
獨臂猩=資質平庸但會反省改進既麻枝
信者無腦吹 不容他人質疑神作地位
成神後麻枝自信膨脹 自以為寫既都係觀眾想要 而不斷放大自己缺點 (無視規則)
結果屢出爛作 (毀掉棒球)
男主嘅能力係穿越到另一個世界,但控制唔到去邊
女主個能力就係搵到「光」嘅羅盤

姐係要佢地兩個合作先可以搵到正確出路啦

諗起第一集佢地手拖手跳出學校先去到「島」到

係咪想講男主係有潛力但冇方向嘅人 (好似大部分青少年咁),要有人引渡個方向比佢先可以行到落去?
有關棒球既敘述全部都係cap內心想像
係未諷刺娛樂作品脫離現實
最尾一幕 長良為實踐承諾而使用能力
可能非佢本心所以實現唔到
原理同貓女變既物品會自燃類似
麻枝真係俾人封閉左自己

台前幕後都吹捧佢,出左事唔見哂人
棒球賽就係每位創作者喺娛樂產業底下既內心角力

觀眾造神係期望完美,結果熱愛既棒球(創作)最終係毀在自己手上

夏目尊敬既係身處喺呢個已歪曲既世界,都可以堅持原則唔受人言左右既人
長良缺乏母親關懷,有人講希其實係類似母親定位
虛構未必係想諷刺,cap都係靠呢種虛構娛樂重拾初心
希:碇源堂
長良:真嗣
下集為咗幾秒戲,搵人寫咗個program,唔知玩乜
https://twitter.com/mametter/status/1423440556663836679?s=21
一些第 4 集可能的 neta:
Steroid Monkey: Barry Bonds(全壘打王,有使用 Steroid 類藥物的醜聞);
Monkey River / Upper Monkey:川上哲治(人稱「擊球之神」);
Bigfoot:讀賣巨人隊;
V10:巨人九連霸(V9);
Mister Monkey:長嶋茂雄(人稱「Mister」,巨人九連霸功臣之一);
Saru Getter:遊戲《捉猴啦》系列(サルゲッチュ / Saru Getchu);
Monkey Blue:這個跟獨臂裁判發生衝突的投手應該是虛構的,不過有意思的是棒球裁判制服多為藍色系,因此常被稱為 Blue。
官網得細版先行圖冇簡介,呢張背景疑似qr code
套野完全唔知佢UP乜撚
套野評分咁撚高
套野仲麻煩過wonder egg priority
我呢d 社畜就棄咗去算
等播完評價好再pick up 番
上次wep 都被伏過一次
其實呢d扮高深嘅作品廣義上十之八九都係同個人主義/存在主義有關
EVA LAIN 少女革命等等
base on呢套思維去思考每集主旨,再掉番轉諗下佢d細節點樣配合主題
強逼自己拆曬所有細節好易藍色窗簾,隨心思考下就好
其實我唔覺得Sonny boy係刻意扮高深

比起講述一種高深學問(當然可以有哲學/精神分析/社會學/文學等面向解讀),更加明顯係表達緊一種態度

今集佢對創作態度都講得好清晰,就係唔會向觀眾期望妥協,副標題就係佢既價值取向

佢唔係要做一套拯救業界既所謂神作(藍猩),只係要做一套表現自我既私小說
見到畫風咁獨特 以為係賣劇情嘅正野啦
一開始都似嘅 一班學生被孤立
搞小社會 搞選舉 搞私刑
大家好似各懷鬼胎咁
似係反烏托邦嘅主題喎

之後去到荒島 又唔搞政治喇喎
異世界冒險都唔錯嘅

之後班學生都唔似係冒險嘅 似係定居
無厘頭因為心理問題出現黑化病
搞咁多野原來只係青春期煩惱作品?

到今集全集都喺度打棒球 睇到一頭霧水
原來呢套野只係一套四不像
甚麼都不是 純粹撚化觀眾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞