MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
Nozomi係喬腳坐
見唔少異世界動畫就算係女亞人都係跪坐/外八
日本動畫通病
乜真係有咁難明咩
睇你講明咩
如果係存在主義個人主義嗰堆哲學思想反而易睇
但係要諗埋d咩影射動畫業界創作者心態同觀眾殺死作品之類,自問冇咁嘅能力
我覺得套嘢最核心嘅問題在於
一般比較深嘅動畫都會將故事主題講到好白,然後再加入一堆明就明唔明就算嘅符號引有心人去研究套嘢更深層嘅意義
例如我就算唔知EVA AT力場係隱喻自我保護心靈封閉,單睇真嗣嘅表現我已經知故事想表達呢d嘢
就算淺白到小魔女學園,吉成曜訪談有講過套嘢加入左大量動畫業界嘅隱喻同鼓勵,但就算唔知呢堆嘢我都可以最表層咁enjoy個故事
但呢套嘢嘅表層就已經係嗰堆符號,跳過左吸引人研究嘅過程,結果就得番一堆所謂嘅研究宅自high,評價兩極係作者咎由自取
感覺似想講寫作理論,應該受海鳴威冰山啟發?

骨折最後講「我以為我知道真正的朝風,但我錯了」

理解呢句要返去前半,「這是只有我知道,真正的朝風,他的故事」

敘事者骨折係觀眾、朝風係故事

校長就幾有向鏡頭後觀眾開槍既感覺

今集觀眾偶然地得到能力(獨白),以為可以了解真正故事,但故事就同內心深處一樣無法窺探

同理,今集切換咗唔同表達手法,一開始自白、聽人獨白、以歌代心、閃回、說話表情行為、環境物件,透過各種方法揣摩角色心理,但其實都係面個浸
開頭點會冇引到人睇,點題句都好明顯,仲有江口人設

咁不如話Madhouse傳統係有做開呢類,海馬、四疊半、妄想代理人...

唔講夏目版,舊版不吉波普故事更加難明,要比較前人既夏目已經有遷就淺層觀眾

Trigger/Gainax本來就更加sell宅,只可以講風格唔同
舊版不吉波普 真係
咁你覺唔覺得呢套作品太過依賴符號講故事
影視娛樂作品嚟講,將符號當成bonus會比起core更加容易被人接受
四疊半,妄想代理人我認為屬於呢類,就算隱含左d好深嘅內容,主題都會以盡量淺白嘅方式表現出嚟
我會話呢套嘢將符號嘅priority放得太高,甚至放得比劇理高(呢樣嘢連EVA都唔敢做),就算主旨唔深甚至老套門檻都好高
不吉波普冇睇過唔講了,冷門番就有佢冷門嘅理由
不時話呢個世界啲人唔會死,但又有人死…好亂呀

真係睇唔撚明
反而感覺sonny boy有意提高觀眾門檻,所以敘述風格係刻意營造割裂感
上面提到既作品,甚至乎符號化代表幾原,我覺得都算照顧觀眾,企鵝罐驚大家睇唔明加埋場景描述
我覺得又唔使俾商業動畫框架限死,做唔到易於理解就眼高手低
而且套野目前評價都未至於兩極化,或者因為本身都偏冷門
編劇說了算

任何劇情矛盾:
「呢度係異世界。」

任何不合理/不明所以嘅劇情:
「呢度係引用借鑒咗XX主義YY文學嘅表達手法 睇唔明係你無料
最後殺雞 :人唔死係因爲貓女能力令時間回歸返某個位
當年玩櫻之詩查書耐過推game
如果你覺得一套作品要有頭有尾有邏輯有起因有結局,完完整整既劇情先係好作品,咁依套野的確唔啱你,但唔代表套作品差
的確,動畫作品既故事性係好重要,但並非全部,而依套野既重點好明顯唔係為左講好一個故仔
白痴d講句: don’t try to get it, feel it
之前忙唔得閒 而家一次過追曬10集
呢套好正好好睇呀
有時覺得半集就已經好似睇咗一集咁
話說我覺得有好多位已經畫公仔畫出腸 用把口直接講埋出嚟
可能我對到電波啦 睇嗰陣就大概get到 所以覺得佢有時畫公仔畫出腸甚至係做多咗
(當然get唔get得啱同get唔get得曬係另一回事啦
不過如果要去研究嘅話佢咁樣直接講出嚟的確係好有幫助嘅

呢套其實都係講青少年心情 個門檻反而係接唔接受到個拍攝手法(?
佢有幾次都跳咗好多時間 省略咗個過程 直接講依家個結果畀你聽黎開波 但係之後有時又淨係用一兩個shot交代個過程 因為喺嗰集入面其實個過程根本就唔重要 仲要係個結果埋下故事嘅種子 引發之後嘅故事同埋主角點樣去應對(同成長)
另外仲有佢條主線蒙糊不清 我覺得唔到最後都唔知條"主線"係咩 甚至可能條主線只係一個模糊嘅概念 畢業之後就咁當單元劇咁睇住先應該會好啲
太在意/接受唔到上面呢兩點應該會好影響觀感
估唔到老人與海既係印度仔

下集應該就要去南十字座了
白事喜辦
Hoshi自殺都講得幾隱悔下
發明家唔係戰爭咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞