MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
福士組應該大機會有一兩集spy family外包,cw同wit都喺sonny boy幫過手,要還人情
輝夜ed

都係sonny boy#11主力
啱啱追返第一集,都幾多嘢睇,睇晒先追返post
可以將想像具現化,明星呢種創造能力同神都有幾分相似
cap雖然係俾民主推翻,但最後施予懲罰嘅都係神
資質係先天,唔係個人價值
睇完第二集,先天(世界)同個人嘅對比開始幾明顯
幾鐘意改變唔到世界反而如釋重負嗰幕
睇到第4集,每集太多資訊鳩噏少少都當係自己整理吓劇情
第一二集個背景好明顯就係講獨裁者,一種係民選權力嘅異化,一種係才知主義(能力)喺資本主義下嘅優勢
第三四集感覺男主都有一個思想上嘅跳躍,第三集個跳點係nozomi嘅認同,第四集係制度或者話係世界超越人類嘅平等性?前者令男主拯救自己,後者垃圾繼續係垃圾

貓、老虎>火;馬騮>棒球,呢個係物語系列嘅節奏?
睇到第8集,有啲唔太肯定,戰爭係咪可以理解為山彥分裂出嚟嘅自己
一邊係狗嘅溫純,一邊係打破蛋殼嘅殺神

山彥映射長良,咁こだま應該就映射希望嘅のぞみ,暗示長良突破自己就可以救到のぞみ
最後一幕長良好肯定自己時間係啱,直接幫のぞみ較返時間,即係話のぞみ唔駛等佢咁耐,都算係幾浪漫
睇到第8集,有啲唔太肯定,戰爭係咪可以理解為山彥分裂出嚟嘅自己
一邊係狗嘅溫純,一邊係打破蛋殼嘅殺神

呢個幾有趣 末咁諗過
長良 同 希 d 由一開始你拉住我 到之後我帶返你
果種成長式交往真係正
こだま都可以理解做山彥需要自欺,依附,懺悔對象而分裂出既聖母人格,班信徒都可以理解為山彥現實世界分裂出既自身倒影(この世界って君そのものだ、“この世界”全部指涉山彥)
所以呢個こだま同呢個戰爭係真實存在定係純粹心魔其實唔重要,要解釋兩邊都可以,冇必要化約到得一種解釋

之後有集兄弟之爭都可以咁閱讀的,係自我鬥爭,同時都係非自我衝突,好多時都係雙向理解,自我連貫性同斷裂之間係一線之差,人生階段係咁,故事結構都係咁

山彥映射對象唔只係長良,希或者瑞穗都可以搵到吻合既線索,こだま都一樣可以映射返長良,單元回寓言有趣地方就係呢到,係斷裂開既故事,同時都有唔同面向將缺席既人事串起
第九集都幾強調「大人-小朋友」嘅雙向性
老生常談嘅貓,但抵受唔住食物嘅誘惑
故作大人嘅朝風,只係不擅表達嘅細路
能夠改變世界嘅兄弟,執着於一條頭髮,捨棄其中一邊,此方亦不復存在
保持住童真,與毛共處,自然就會感受到溫暖

亦都同時回應咗畢業嗰集
班學生唔係無俾神選中,佢地雖然係複製品,但亦係不可遺棄嘅一部分,強調自己唔代表要否定彼方,共存先係恢復自我嘅正確出路
最後一集長良同瑞穗一齊追住希跑返去現實世界嗰段
點解想返去?「因為呢個係希眼中嘅光」
唔講其他,可以用咁純粹嘅少男少女之情貫穿成套動畫真係非常難得

慢慢追返post先
所以我到依家都仲係好鍾意猿毛球份禮物,“遺物”本身冇任何意義,只有太陽曬過既氣味,但佢就係透過有情/無情差異去教你點解掉落既毛髮值得珍視

“光”本身都只係冇意義既符號,唔係“let there be light”既神諭律令,最後段奔跑係不斷逃離/反抗呢種意義既中心權威,“光”因為段關係先有新既意義,令你相信自己選擇既出路就係份遺留不變既感情
第1集係冇bgm,到最後先用幾首歌去豐富呢份落木逝水都帶唔走既詩意
補多次最後兩集,的確有啲意猶未盡
指南針都有啲似猿毛球,長良送猿毛球俾印度仔,貓送指南針俾長良,背後嘅意志都係一樣

跑嗰陣摩天輪長良話要重擲骰仔,都暗示咗自己係神
其實唔怪得希點解一開始跟朝風,拎個原版指南針俾長良係朝風,協助長良由幻影世界去自由世界都係朝風
一開始我都覺得係秒速五釐米,但其實係相反,由入口走出嚟呢份自信,正正係屬於反抗者嘅笑容

希由長良得到指南針,長良確認到希嘅不變得到勇氣,由漂流世界到現實世界,如車流不息,闇夜明燈般源源照亮人心
瑞穗嗰部份或者可以理解做創造生命/創作,對應嘅係討厭死亡
呢個位有啲難解,如果話呢套係存在主義作品,瑞穗好似一直都無咩反抗,感情主導,而第11集嘅解釋都係思鄉,最後彈返落第3集嘅改變唔到世界反而如釋重負

一個星期追哂
唔係好明但係又印象深刻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞