MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
個解說幾有意思,但覺得有D藍色窗簾FEEL
唔該要,一百人有一百套sonny boy
有冇人睇男主角睇到好煩躁
要人推一下行一下,懦弱,明明自己廢,但成日一副世事都比我看透了嘅姿態

但個個角色都以佢為中心去演出。(現實世界有鬼人理呢種毒撚……)
睇到第四集差少少頂唔緊
呢種咪係現實世界既「正確」評價,上集暗幕都係關於邊緣人

同埋你留意打完棒球其他人既評價,得希留意到佢揮棒,其他人態度轉變係因為展現超能力,路人對真實既佢同棒球勝負係冇興趣

同埋最重要,私小說主角唔會討好,都係揭露自己卑劣一面俾人睇
諗返轉頭每集一路走來都係自殺隱喻

第1集係家長主義下既跳樓

第2集係自焚、第3集係樹海

今集觀眾=社會期望(讀空氣),寓言都係講社會殺死青少年
裁判與觀眾的故事,不僅僅是裁判違背了觀眾意願,也是編劇違背了觀眾意願。換句話說,在猩猩的故事中,裁判挑戰觀眾;在漂流的故事中,編劇挑戰觀眾。裁判、長良、編劇三人,都面對著一個必然「失敗」的事實:裁判違背了所有人的意願而死,長良絕對不可能贏王牌、編劇也會因為這樣的安排導致觀眾的流失。一旦在番劇中採取這樣的純語言式的側面描寫,就是對觀眾的挑戰,實際上是對觀眾的一次審判。
明知不可為而為之,sonny boy無論內容主旨定表現形式都係高舉呢種態度

原則同觀眾期望對立,選擇原則既編劇社會性死亡,同時意味藝術死亡

所以咪話寓言係sonny boy成套作品既自我實現預言

但我認為夏目係有寄託到一種希望,「並非裁判之死,而係棒球之死」

重點係前半句,夏目認為裁判係冇死,因為佢既精神理念影響咗後來者

長良同cap重拾棒球初心,就等於完成咗一次棒球之死與新生
唔知佢係受前人呢種態度啟蒙,定係想用Sonny boy呢套失敗作啟蒙後人
老人與海主旨

A man can be destroyed but not defeated
夏目監督

森見登美彦×上田誠《四疊半時光機藍調》宣布動畫化
https://lih.kg/2658648

話說夏目上個訪談講過Sonny boy構圖係學湯淺

猿想致敬既私人對象,其實係咪就係Science SARU
悠木叫人當做心理測驗比較一下,自己期望既故事發展,同故事既實際發展會有幾多唔同,個感覺就好似學生時代想成為理想既自己,同現實既自己之間既差異。用呢種方式睇會更加享受作品

大西話每週都同自己預期發展唔一樣,唔作任何想像去期待夏目頭腦到底裝什麼、感受夏目世界,都係一種享受方法
咁睇之前講6-7集既重大轉折,可能就係從理想到現實既轉變
兩個講嘢都係奇蛋cv高階版
楠木同喜直好多,結局直接講唔明,同埋肯同步解釋自己理解俾人聽
今集夏目分鏡回,基本回收晒pv對白

大家要好好感受今集,關於逃避、信仰、希望,下集就已經係漫長的告別
小西賢一友情協力係咪就係教呢段,好有佢風格
https://twitter.com/madhouse_news/status/1425858946313572355?s=21
今集上半段個獵巫文化 真係谷鳩氣
同貓女被屈個集差唔多,算係4集以來既總結

鼠與革命,呢點真係好似淺白版早期村上春樹,鼠都可以指向多種象徵

仲有希睇開醫生
熱狗
分化、批鬥然後邪教式造神
老師又中
守護者變救世主,上集個寓言
收到風最後一集長良喺沙灘上面叉瑞穗頸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞