MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
江口寿史のなんとかなるでショ!

庵野有份做
睇到最後都係成套野都睇唔明
係好事定壞事
唔明未唔明
https://febri.jp/topics/sonnyboy2/
最終回直前! Sonny Boyを解き明かす、夏目真悟監督各話コメンタリー②
前篇有提第5集講次元係參考圓城塔劇本

如果上季有睇哥斯拉,應該對理型論、死係型態轉換等概念唔陌生

第8集小玉山彥主題係甘地「獻身的信仰」

疾病原型係塔斯馬尼亞惡魔(袋獾)傳染性癌症,癌症發生原因係作為交流一環而互相咬臉,試圖加深感情卻傷害對方,都適用小玉山彥關係
https://febri.jp/topics/sonnyboy2/
最終回直前! Sonny Boyを解き明かす、夏目真悟監督各話コメンタリー②
前篇有提第5集講次元係參考圓城塔劇本

如果上季有睇哥斯拉,應該對理型論、死係型態轉換等概念唔陌生

第8集小玉山彥主題係甘地「沒有獻身的信仰」

疾病原型係塔斯馬尼亞惡魔(袋獾)傳染性癌症,癌症發生原因係作為交流一環而互相咬臉,試圖加深感情卻傷害對方,都適用小玉山彥關係
聽講今晚會係音樂盛宴

仲記得第1集係無bgm,強烈對比
葬禮與火箭,經過人生悲歡離合,人類浪漫終於共通

頭先nico一挙放送
個end可以喺動畫史留名

睇完餘韻真係幾似聽完一次銀杏BOYZ
秒速精神續作
好似好勁
我就係疑問,點解原版希冇死

至於同潮風一齊就好正路(反正末來仲好長)
長良選擇既未來=希見到既未來

潮風係幸福丁丁
朝風仲要老母湊,長良脫離老母自立
其實根本係連原本個世界都係漂流嘅一部分
踏過水中幻影餘光,城市夜裡燈火通明

青春已逝,人生開始
汗臭 性慾 迷惘 溝唔到的女

青春的 Bittersweet
第一
其實第六集冇講明一定係現實世界發生嘅事
既然係可能性一種
加上校長手上攞緊係導演剪輯版 冇話係原片
所以第六集希死左
可能係校長選擇嘅可能性
並唔係真-現實
用黎故意撚班學生
亦即係話實際上希係冇死到

第二
穿越世界本身都有幾萬個平行時空
咁現實世界走向都有不確定性
直到觀察者觀察到為止先會確定到
希冇死到+做左朝風條女就係現實世界可能性
而長良選擇翻現實世界 先會觀察並且確認到
識飛之前由我來照顧
秒5 end
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞