MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
又承先
莫名鼻酸
貓正
如果有咁錫自己既貓,我一定無其他野想要只求可以同隻貓走完整個人生
套野係咪好多隱喻
我諗係貓呢集有人話講緊政治
詳細講下
我覺得每集都想表達唔同嘢咁
但劇情又有推進到
希望個尾收得好
我巴哈睇係咁易見到啲人估係政治
詳細我估原因係兩個人互鬥?最後都係咩都冇講真我都唔知佢哋點解會咁諗但諗諗下又好似少少合理
fight club 二元對立命題都係作品常見要素
一個著校服,代表規則
一個打獵裝,代表爭鬥
隨便解讀下就和理非同抗爭派內鬥,邊個贏左結果都係輸
毫髮之爭,應該冇明確比喻對象,純粹表達兩方決裂太輕易,旁人黎睇係不可理喻
一開始貓睇法分有毛生物/無毛生物,比喻有情/無情

貓講瑞穗老母分唔到掉落既貓毛同灰塵,即當貓毛係垃圾

貓毛~頭髮,頭髮係人類成長掉落之物

毫髮之爭,一個係哥哥,一個係弟弟;一個係年長既自己,一個係年輕既自己

能力reverse,將這個世界reset,係要回顧自己青春

希講唔只係能力發動,亦係借此決鬥;唔只要回顧,更要同青春作鬥爭

哥哥自問點解只差一條頭髮會咁大分別,係一種物哀情懷

最後依賴外力戰勝,對自己青春skip,留低既只有空虛

另外,瑞穗提出解決方法係拔髮,即捨棄過去;長良提出方法係植髮,想借能力遺物幫忙

依家終於明能力遺物象徵咩,諗返棒球猿,咪係有毛生物,猿係人類(冇毛生物)退化既過去,留低既係毛團

能力遺物其實就係青春過後既殘留物,所遺留既情感,呢種情感係各式各樣,例如犬先輩係講後悔

仲有朝風隻熊,係出生時既禮物。瑞穗早就將熊換成貓;朝風係睇漫畫(一拳?)

夏目講過作品想表現「通過儀禮」,呢到係回顧嬰兒(熊)、童年(貓)、青春既各種成長過程
貓女睇貓,貓睇貓女,孩子要一個人自立係必須同青春斷捨離

但有嘢唔應該捨棄,咪係一個「情」字
sonny boy = 印度仔隻galgame
山彥形象似埃及死神阿努比斯,有個心臟秤量神話

羽毛/貓毛/頭髮(成長掉落物),同人心相秤,全部都可以連起

//心臟秤量的儀式是埃及神話中的重要因素,在此儀式中,阿努比斯會秤量心臟的重量,視其比象徵瑪亞特(真實)的鴕鳥羽毛來得輕或重。如果心臟比羽毛重,那麼心臟就會被長著鱷魚頭、獅子的上身和河馬後腿的怪物「阿米特」所吞噬。//
一生人一次大製作
夏目講最終話音樂方面會有驚喜

仲講咗好多參考,長良有參考Charlie Brown而創作
我發覺「情」真係一個幾好既解釋

印度仔個佛像,點解要做心形手勢咁奇怪

佛教要放下執念,但唯獨情不能放下

印度仔蹲低同貓傾計都會做佛像手勢

仲有一開始傾貓權都有意思

貓=人既童年,貓有尊嚴=人童年有尊嚴

哥哥捉到櫻,當貓係唔好食既野獸

一個意思係為生存咩都食,放棄咗感情;另一個意思係佢借助外力、依賴神,已經放棄咗過去作為人既尊嚴
除咗首Let there be light again之外
呢套野一無是處 九唔搭八
會唔會係觀察者一無是處,所以睇到既野都一無是處
你真係白卡唔係扮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞