MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
男主最後兩個決定 形成咗兩個「可能性」?
天台打開門落樓 (應該接住同希嘅對話 無踏入漂流)
畢業禮返轉頭入學校
我估天台開門係原版長良(b)既過去

b長良冇經歷同希天台對話同暴風雨事件,所以直接打開門

同埋留意到b長良係冇開口唱畢業歌,即係佢覺得自己未畢業(屋企提今日畢業禮即唔係對畢業冇興趣)

最後轉身有種未完待續意味
長良同希 天台個對話就係貓相
定都係a長良,好似咁解釋更加通

開門=觀測=確定未來

第1集開唔到門,因為佢逃避,所以未來仲係隨機(同時進入漂流)

今集冇逃避,直接開到門,未來確定

然後有兩種可能(出校門scene解釋)

If成功,a長良做返原版(b)長良,但因為知道希已死,所以返轉頭,then去返漂流

If失敗,出校門係b長良,b長良心理上未畢業,所以轉身

a/b長良各自都有動機返轉頭,兩個都未想畢業住

我諗複雜咗,故事情理應該冇成功if,開天台門後就確定失敗線

出校門返轉頭係b長良
有無有知做乜鳩?
又係存在主義同個人主義嗰d例牌嘢
暫時每一集嘅主題都走唔開呢個範疇
本身以為係無限的未知咁,用小型社會模式拍群像劇。不過呢套拍出嚟更似以存在主義做主題。
典型嘅「荒謬」
正如點解要等待果陀?果陀幾時來?
有日本仔提,漂流日(16/8)係終戰記念翌日

16/8係星期四、翌年15/3係星期五,應該係2018

1945年同樣16/8係星期四、翌年15/3係星期五
帝愛地下勞動場?
西西弗斯
見d人一個一個咁走有d唔捨得
印度佬應該仲有出埸機會?
咁樣寫佢有啲哂
PV仲有佢戲份
一成不變命運中,人為左活著
要相信某d野作為希望,那怕呢樣野係幾冇意義

但始終係虛假的希望
下集睇預告圖係講犬先輩既漂流歷程?
似係
同貌似老年希道別既少年應該係佢
長良最後決定走自己既路,係用二星口頭禪

即係佢對二星順從虚假希望既結論唔係否定

「回去」上集已經宣判咗係無意義、假希望,佢都決定要回去
今集見到印度佬崩潰個幕真係好sad
連佢都冇晒返去嘅希望
希先真係覺得sad

原本最有行動力嘅佢
明星話應該一早唔聽聲音引導,就可以聽到希把聲

第1集希叫佢令大家自由唔好咩,今集佢出發前最後一句係講我地有自由與同伴
畢業成為大人意味挽回青春係件無意義既事
四眼仔原來都算係真心朋友

雖然前幾集都有呢個感覺,但係睇到今集本野個評語,感覺有啲微妙
推夏目搞創作既損友

老師分化個集,4眼仔係借機講真心話
希望正片會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞