MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
好似印度佬咁同大自然融為一體都唔錯呀
其實我覺得有d浪費左明星同老師個人設
兩個都神神化化咁 如果講多d佢地嘅背景同參與就好
咁多貓奴睇
早坂愛客串
有人搵到個旋轉黑色物體第6集5:18出過
貓女都有後悔
明星我覺得頭六集已經做完佢要做既角色

由詭辯虛偽既政治家變成真正既領袖

老師就真係工具人咁
立意上似(因為套套都差唔多)
但效果都差好遠下
依個咩list嚟?
希見到嘅未來就係同潮風一齊?
特別鳴謝

應該list晒除咗今集所有過去參與過既人,我第1次見tv動畫會咁做
咪佢可能存活既未來
接受唔到希同朝風呢條仆街仔一齊

不過男主角咁懦弱都係抵佢無女
你可以咁理解
現實希同現實朝風對比漂流版本係兩pair人
最後一集漂流朝風有講過
11集印度佬都stress過漂流希已經死左
所以主角對住現實希其實起唔到機
先覺得冇所謂
漂流=青春
所有「世界」嘅規矩都好似學校規矩咁簡單直接
青少年覺得自己好把炮,有人好似朝風會迷戀自己嘅「超能力」
中學生個世界好細,同學+老師=全世界
有d大人(老師&校長)甚至想操控你人生嘅「劇本」,整個導演版出黎,從而扼殺你其他可能性

覺得長良係返去之前果句做左個好好嘅總結「果個世界會發生嘅野已經發生左,所以我地先要返去,返到去先有可能性」

漂流世界係冇未來,而有未來先會有可能性;一直停留係過去唔會令你失去d咩但亦得唔到任何野;

即使悲痛也要前進,因為未來充滿著可能性

大致上成個feel同想表達嘅也都get到,但幾集d隱喻&細微野真係睇到r嗮頭,夾硬諗落去又好似好易藍色窗簾咁

btw 到宜家都唔知個大波老師究竟係出黎做咩
?
俾朝風索
12集咁就完咗喇
話說對套都野有啲疑問
其中一個最大嘅疑問就係點解希會對長良有興趣 然後再同咁頹嘅男主有後續嘅發展?
一開頭係因為天台嘅契機 然後希唔鍾意被體制束縛 長良本身就係體制外
然後就係做咗朋友同睇唔過眼長良?
一直睇都覺得希對長良主動得有啲出奇
諗住等到後面佢會講
但係到最後我都係搵唔到個決定性因素 orz
各位巴打對呢點又點睇?
所以冇寫到明 不過能力應該係根據本人特性嘅(?
咁希(嘅遺志)就係指引長良同朝風嘅羅盤
指引完長良去漂流世界再指引佢成長之後 再返去"本來嘅世界" 而今次要指引嘅就係朝風
"本來嘅世界" 嘅朝風有"本來嘅世界"嘅希
而"飄流嘅世界"嘅長良都有"漂流嘅世界"嘅希 (羅盤 注意係淨係淨返長良自己嗰個 朝風嗰個唔喺度)
Btw 所以希最大嘅可能性就係同長良/朝風組cp(?

話說我見好多人都係咁喺度屌朝風
但係其實我一直都覺得佢只不過係一個冇比人好好指引過嘅細佬
然後突然獲得咁強大嘅力量 就更加容易迷失方向
係故事裏面佢都成為咗老師嘅棋子
不過當然做錯事就抵屌啦
雖然我覺得佢係好想救希嘅 亦都好後悔同自責
係飄流世界入面佢條路越行越歪 到最後已經冇人幫到佢
本身機會就已經渺茫 冇咩嘢都唔會真心接近佢同幫佢 嗰人又難搞
係呢一點某程度上長良同朝風係一樣嘅
只不過佢哋係兩個唔同嘅面向 一隻係陀鳥一隻係刺蝟(?
係漂流世界到 長良有契機先同希接觸 所以佢哋先建立到咁好嘅關係 亦都被引導去成長
喺最後原本嘅世界 長良冇咗呢個契機 個契機去咗朝風度 所以佢哋依家就係男女朋友
希望希會成功調教到呢隻刺蝟啦

但係其實我唔明點解希就係知佢哋兩個嘅羅盤
明明係女主角但係搞到好工具化咁
成個劇情就係指出佢係一個唔受束縛遵循自己內心嘅人
但係根本就冇講到點解想要指引佢哋
真係單純睇唔過眼? 我唔係幾搵到角色形象同做羅盤之間嘅連繫 orz
明明係女主角但係搞到好工具化

呢個係,同背景有啲模糊
*但係其實我唔明點解希就係指引佢哋兩個嘅羅盤
純粹需要一個大聖母
我覺得大波老師係令朝風可以逃避嘅角色
每次朝風覺得自己唔被需要 冇人欣賞佢
係得大波老師會安慰佢 讚佢 認同佢
話只有朝風先做到 朝風係特別
大波老師所有說話都係朝風一直渴望想聽到
另外埋胸呢個動作 就好似小朋友遇到唔開心想求安慰
暗示左朝風唔成熟 只係一直識埋怨逃避 冇諗住面對
呢套作品冇乜涉及男女情慾,除咗有講朝風鍾意希同埋老師對波,骨折暗戀朝風外,長良對希及瑞穗完全冇表現過愛戀及性慾望,相對希及瑞穗亦冇對長良有任何男女戒心…
唔係好睇得明

漂流世界既角色們都係由現實複製過去,大部分人知道自己係複製人/經歷過好多事之後就放棄左返現實世界。除左男主,希同貓女外。

漂流世界每個人既時間流動都唔一樣,但以男主同貓女黎計,佢地個“意識”係漂流左兩年。

咁樣理解岩唔岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞