MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
話說明星可以指路西法

from wiki
但係夏目好似有講明星唔係壞人
成套冇真正意義既惡役
唔x係呀!
我睇特番畫面嗰時係諗出埃及

貓女係先知,nyamazon賜生活所需=上帝賜嗎哪

大火令民眾懷疑信仰,寧願要原本生活好過曠野漂流、質問摩西

摩西埃及語字根都係「孩子」

我淨係覺得用上色表現水同火幾特別
用色應該似zelda,座島叫ハテノ島
最後送帽愈諗愈有意思,妙在結果上都係pain & gain,但從動機上可以解釋得更浪漫

學生適應規則而建立出既制度係交易,發明貨幣即係私有財產界定,有代價先有回報既資本社會

長良救貓不求回報、瑞穗贈帽不問代價。兩者動機都係出於無私,亦非交易,換言之係制度外既行為(愛貓之心人皆有之)

無俾代價就會燒,所以頂帽意義係屬於兩個邊緣人向世界潛規則反抗既火種

頂帽有冇真起火唔會知道,或者結果上我地從未改變世界。但有頂帽至少保留一個希望,燃燒過後既大地,火從未熄滅
幾好睇咁,留明
第二話走向幾有意思
唔係無限的未知/蠅王式孤島政治寓言
解明世界機制呢點同 id: invaded類似
應該之後都係圍繞其他世界既rules展開 (作者實際想傳達既message)
目前睇呢個角色幾理智 未有咩痴線舉動
感覺devilman飛鳥呢類角色貼近d

學校所有物壞左之後會reset 幾似cross channel設定
最初造謠的人可能也是無心的,但謠言卻迅速地傳播並變得離譜,最終的辟謠過程付出了巨大的代價(整個小島燃燒)
佢覺得所有人最終都會死,不如由佢引導安穩到達死亡
幾好睇
明顯講炎上

有條友以為係朝風解決,又係另一個謠言開始
覺得夏目唔係現實主義者,呢套係表現佢心目中既浪漫
適應現實潛規則意味要妥協,大人生存需要妥協,走進體制意味要向社會妥協,道歉係妥協

送帽係違反潛規則,夏目最後想講都係唔好妥協,至少要有唔改變自己既可能性
[老師說過她應該保持她那種天真,但她對於學生會直白天真的反抗又讓老師離開了,所以她把戒指戴在無名指上應該是想讓自己變得成熟,但成熟的她只知道給予不知道這也需要別人的回報和感謝,而是將自己關在城堡中,滿足大家都一切,因為成熟,所以知道自己被誣陷時選擇了硬抗,在最後她把戒指摘下來說明她不在沈浸在虛假的成熟]
lm
呢季睇左咁多套得呢套有興趣追落去

畫風懷舊feel 但d分鏡畫面幾正

劇情又係隱喻青少年/學校/社會type 好期待但又驚會好似套wep咁爛尾
話說唔明第二集到男主開頭見到貓女燒樹個scene

隔離d樹都已經燒禿嗮 好似結尾搵到貓女個scene咁
唔通男主嘅能力係時間系/預知系嘅?暫時好似除左男主之外一個冇超能力嘅人都冇,男主應該都有超能力?
其實成集都係,反抗從未成功過,一個人無能力改變世界

學生會選舉 革命 VS 傳統,黑箱令傳統贏

踢爆造馬,導致老師離開

燒島(燒錢隱喻反資本、反消費革命),荒島終究係走向建制、催生電子貨幣

夏目對孤獨革命失敗者既溫柔就係送帽,要堅持做制度外、潛規則外,而你認為正確既事
唔知,我估係貓女當火樹係樹窿,男主搵到貓女既時候,佢係向緊棟火樹宣洩對明星佢地既不滿(陰險小人)

官網介紹寫男主能力不明,可以估下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞