MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike

呢幕跳落黎個動作重複咗嘢,有冇特別?  
睇完熟

都係覺得似階梯島+歪曲王,面對成長(畢業)而被拋棄、被犧牲既人格(每人歪曲=能力)

飛鳥已經回到屬於自己既世界,呢點諗起灰羽聯盟
好多貓
突然進入黑暗空間,香港好似有人寫過大約係咁嘅小說
我第一個感覺係蒼蠅王

係封閉環境幸存者健立規則,但係主角班人想脫離依個規則

唔知係象徵意義定真係有暴風雨

學生時期既你已經死亡,最後係逃離學校
呢套同不吉波普有關?
只係睇左動畫
除咗班底之外冇實際關係  
原班底,第1集原畫都大部分有畫不吉波普
要持續咁睇
覺唔覺 處罰 係當權者濫用規則但誤以為係自己能力
結果一唔小心自己都成為制度暴力受害者
棒球佬係執行原學生會既權力與責任,不得破壞學校,懲罰破窗者,校規係舊法規,「學校」似象徵緊舊秩序

groupchat係小型社會,主角係體制外,或者唔關心。天台撕世史書,舊制度大革命不屑一顧(類似早期村上,對學運冷漠,與社會疏離,自己前途迷茫)

典型世界系,跳出大海,從世界遠景望向荒島社會,啲人倫爭執不值一提
除咗班底之外冇實際關係  
原班底,第1集原畫都大部分有畫不吉波普
覺唔覺 處罰 係當權者濫用規則但誤以為係自己能力
結果一唔小心自己都成為制度暴力受害者
棒球佬係執行原學生會既權力與責任,不得破壞學校,懲罰破窗者,校規係舊法規,「學校」似象徵緊舊秩序

groupchat係小型社會,主角係體制外,或者唔關心。天台撕世史書,舊制度大革命不屑一顧(類似早期村上,對學運冷漠,與社會疏離,自己前途迷茫)

典型世界系,跳出大海,從世界遠景望向荒島社會,啲人倫爭執不值一提

擺脫舊世界束縛,尋求新世界
諗落呢幕係暴風將歷史加速,產業革命係現代起點,島宇宙從文明去野蠻
Lm

呢個對比
男主=暴風=混沌=可能性

女主人設簡介:無論在多麼困難的情況下也決不想改變自己,堅韌不拔之人
我簡直d
晴朗 同陰暗
用不吉波普濾鏡睇

死神殺晒班學生,能力者都係世界之敵
但係佢依家都唔係人人有能力
青年反叛+對抗世界規則
有革命意識
作為愛國小粉紅應強烈譴責
真係睇壞人
特別係短頭髮條女
領導好心邀請你唔俾面,仲要係外國勢力
一開波就躺平
確定係12集

Sonny Boy new Key Visual for International fans
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞