MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
眼界決定高度
我覺得唔啱睇就正常
唔啱睇就正常 彈到一文不值就over左
呢套narrative都唔算incomprehensible 對比啲真係藝術電影
鑑賞力練出黎既 不過唔係個個想跳出comfort zone
我覺得d雕琢位係有遷就淺層觀眾,線索同對立面都係清晰,對白都算淺白,真係唔想人理解就唔係呢種程度

創作有用心同態度,你有心睇就唔會只得咁既評價,無論鑑賞力高低

不過唔啱睇都跟到9集唔棄,應該只係真心話好難講出口
爛片有好多種
有啲頭一兩集已經好撚老尷即棄
有啲睇到結局先中撚晒伏(eg 巴力 AZ)

至於sonny boy
如我#375所言 睇到4集已經話佢四不像
不過都好奇最終佢會搞成點
所以先睇埋落去
想當年追psycho pass 2
講撚到主角神神化化
又隱形又扮野 又男又女
撚狗咁撚班差佬
佈局又好撚大 又政治權鬥又panopticon
好似好撚高深咁

嗰時每集播完都有白卡佬千字文分析
搬晒一大堆哲學 日本鬼神出嚟
好似好撚堅咁

到最尾結局
所來只係桐人同西比拉兩邊鬥中二病
沖方丁條友無料扮四條
故意懶神秘整色整水係呃人睇落去

不過沖方丁點廢都好
起碼PP2都仲係一個睇得明嘅兵捉賊故仔

sonny boy連串連成一條
有意義嘅故事線都有困難
一味整啲奇奇怪怪九唔搭八嘅
異世界/物理法則/分鏡嚟扮高深
呢啲套路呃下啲細路/白卡仔就work
有啲閱歷都識穿啦
咁sonny boy 都係一個 一班冇成為基標盤嘅備份尋求棲身之所既故事姐
有人睇左十幾年卡通 開口埋口都剩係識講劇情/深度
咁其實佢地comment都無關緊要
正如唔少香港人聽歌剩係睇歌詞/旋律 思維侷限到咁
咁你又好難逼佢
但係如果一樣野有人感受到某啲嘢整理完講出嚟

之後另一個人就咁一句我乜都感受唔到 係垃圾

好野蠻
套作品某程度就係教人點面對呢種荒謬,人既感受本來就係無用之物

有人當貓毛如灰塵,有人視猿毛如珍寶
嗰時每集播完都有白卡佬千字文分析
搬晒一大堆哲學 日本鬼神出嚟
好似好撚堅咁

sonny boy連串連成一條
有意義嘅故事線都有困難
一味整啲奇奇怪怪九唔搭八嘅
異世界/物理法則/分鏡嚟扮高深
呢啲套路呃下啲細路/白卡仔就work
有啲閱歷都識穿啦

自從95年TV版EVA以來,之後嘅serial experiments lain,攻殼,小圓,再到近期啲嘅Wonder Egg Priority等,對呢類扮高深嘅作品已抱明就明唔明就算嘅心態。以前一套作品讀者/觀眾睇唔明係作者/導演嘅問題,但而家已經演變為錯在讀者/觀眾理解力低…

Blu-ray BOX 包裝插圖,人設久貝典史手筆

仲以為會搵返江口壽史畫
睇動畫唔睇劇情 唔J waifu
咁應該睇D乜?

聽歌唔品評歌詞旋律 咁應該品評D乜
歌詞旋律一pat屎咁都要話佢係好歌?

我思維局限喺正常人範圍
你就真係好撚跳脫喇
連基本故事都講唔好
再多所謂隱喻道理都係嘥鳩氣

聖誕故事都有趣過佢
咁嘅垃圾編劇襯早收檔啦
係架喇 套片咁撚爛
唔咁兜仲有咩好講

擺明就係垃圾編劇眼高手低
腹中一大堆議題想拋出嚟
但係包裝整合能力極差
搞到成個project九唔搭八

唔緊要 只要呃到班觀眾咁樣諗:
「雖然故事無聊 但係好多隱喻 講咗好多野呀 好前衛好深度呀
咁就成功胡混過關
聖經故事
對比一堆以前賣高深嘅動畫
呢套嘅敘事能力我都覺得好麻麻
尤其佢冇d好eye catching嘅美術風格吸引人睇
四不像嘅感覺係有,雖然我唔會踩到套嘢一文不值
估唔到睇套動畫 都見到有人愈講愈顯出自己冇修養
上網就係咁先有趣
無我喺度踢爆攪局
得白卡仔喺度自推自high十連
咁樣有撚意思咩
好喇唔講主線
當佢係愛回家式單元劇
拍埋去奇諾之旅比 真係高下立見

首先人地奇諾唔使整色整水
人地每個議題都包裝到一個完整故事
村民有村民嘅立場 奇諾有奇諾嘅立場
甚至會引導觀眾思考自己嘅立場

反觀sonny boy
每個單元(異世界)都無頭無尾
(所以先要整條主線出嚟夾硬串連)
編劇拋出一大堆無厘頭情節
貌似好有議題好有深度咁
但係長良睇完係一頭霧水
而觀眾同樣都係一頭霧水

新少少嘅魔女之旅同樣都係單元式
劇本功力唔及奇諾 但係加強角色互動
同埋加入賣萌/百合元素 算係彌補不足

sonny boy連互動/賣萌都冇
真係只能夠講係一無是處
steampunk美術/音樂風格都算係幾吸引嘅
一唔一頭霧水
其實係睇人吧
要講缺點應該要話呢套主題單一
前半基本都係講人要對抗世界,就要不講求結果行動
心理學/精神分析本來就同電影理論關係密切,見佢用白卡仔形容其他觀眾,就知其他人引用哲學/神話去分析文本,佢邊有用心閱讀過

分鏡演出係動畫表現重要一環,佢當分鏡只係扮高深,就知佢用心程度去到邊

睇佢咁自大,我諗佢讀卡夫卡、卡爾維諾,或者其他存在主義、後現代文學,都只會批評係冇頭冇尾一無是處

我唔係講sonny boy會有咩文學哲學高度,而係冇心睇就用自己眼界批評,梗係唔會明作品講咩主題、點解要揀呢種敘事結構

一個人既冇自省、又唔識尊重人、亦冇尊重創作,你期望佢可以俾到咩質素既評論

故事中提到點樣既觀眾會殺死作品,咪正正係對呢種人最大諷刺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞