MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
有超能力但冇行動力既長良
冇超能力但係有行動力既隊長
至少隊長肯去努力
猩猩先係 冇左手都冇放棄棒球
幾時變得咁fd
係對棒球有愛
覺得每集都係換個形式去教大家唔好妥協,即使反抗會失敗
猩猩同好會
唔好理觀眾點諗,奇蹟上演唔到都冇所謂

覺唔覺棒球回係夏目寫俾麻枝既勸勉
諗落棒球之死即娛樂至死

Cap呢種冗長敍事應該係刻意
佢成個故事應該係有意思,但真係要整理下
麻枝就係果隻斷手猩猩
世界的歪斜和裁判對公正的堅持

希意外地唔受體制拘束 ,但又肯定維持規則既裁判
猩猩=生番
將棒球書(文明)交比猩猩由佢哋自己自由發揮
最終都會發展一套表面似模似樣嘅文明,但實際完全唔同,但係當有一隻猩猩指出呢個錯誤就會比人456
佢形容係戰勝咗世界,即裁判唔只係社會之敵

憤怒應該係出於對被壓迫者既同理心
第1個時代主宰球場既係King,第2個時代係受民眾支持既Blue,其實都同文明發展重合
第1集多數決定規則,cap以為自己係規則,隻藍猩猩=當時既cap

起到棒球場係佢自己能力,因為佢對棒球既純粹心先發動,對應返獨臂猩

枝猩猩電筒唔係照亮觀察物,而係照亮自己
你呢個 我睇到有人整左個表
分別對應cap、王牌、長良
長良唔係做帶俾人期待希望既救世主,只係要做返個堅持原則既凡人
1. 棒球帽喜愛藍魔猴。棒球帽資質平凡,沒有天賦,看到猴子們的比賽後心潮澎湃。他就像是體育明星的平凡粉絲,憧憬藍魔猴的天賦、實力與成績,偏袒藍魔猴。(雖然他嘴上一直說不偏袒,但言語間就能感覺出來,和女主形成對比)(除此之外,第一集棒球帽用球棒打了朝風的腦袋,然後主裁也是被球棒打了頭,說不定是暗示棒球帽可能成為那些狂熱粉絲中的一員吧)

2. 女主喜愛主裁。她認為對抗了整個世界(狂熱球迷呼聲與傳奇球星意外失誤)的主裁才是偉大的猴子(呼應本集標題,確定了本集的中心依舊落在了「公平」上,維護了比賽公平的主裁是值得敬佩的。被殺死的不是主裁而是棒球,因為棒球象徵的公平不復存在了)

3. ACE喜愛藍魔猴。他在原來的世界中被認為是天才,和藍魔猴一樣天賦極高。他認為主裁死不足惜,主裁所作所為就像是平庸之人扼殺有才之士,是不能容忍的。就如同這座島上的自己,原本天才的自己在這個世界只有「覺得水好喝」這種搞笑的能力,而原本無能的、在球場上連續失誤導致球隊落敗的男主卻成了救世主,簡直就像是這個世界扼殺了作為天才的自己。ACE認為平凡的人就應該成全天才,為天才歡呼,主裁應該判定好球成全藍魔猴的完美勝利,男主應該拼死用能力將自己送回原本身為天才的世界。
有日本仔講標題係neta Philip Roth『素晴らしいアメリカ野球』(The Great American Novel)

故事都係架空棒球隊,諷刺美國夢同娛樂文化既邪道小說,其中一個角色係單腳捕手

Amazon內容介紹
藍猩猩為左達成目標
無視規則脅迫裁判更改判決
最後放棄比賽煽動群眾殺死裁判

老實講呢個應該要好有體會
佢今集令人反思動畫敘事形式就算實驗成功,明顯同其他集數風格唔同
真正over my dead body
原來dont think feel嘅意思係同觀眾玩心理測驗
睇咗個表

我覺得唔應該理解做分別對應,而係3位內心都係藍猩與獨臂猩鬥爭
結局無人知曉,夏目係寫個自我實現寓言

觀眾睇到尾批鬥佢=動畫已死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞