MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
小玉之所以被戰爭玩弄到,係佢一直渴望非崇拜者既真心話,需要借助他者確立自己

一開始佢問山彥自己樣子如何,之後唔係認同山彥語言描述理想既佢,佢認為自然真實既係山彥眼中映射既佢
小玉希望係有人同佢一齊承擔(同山彥一齊行骨山)唔係佢一個決定所有人,但係山彥一直拒絕
今集正到
用咗五千年終於可以走到出去,向對方伸手
覺唔覺戰爭說教位好似不吉波普口吻
例如?
個種chok聲
其實幾多位暗示,小玉都係跟從把聲行動

1. 前面小玉話冇選擇既餘地,所以冇得後悔;後面戰爭再提我地冇得選擇,佢既補充係聽聲

2. 「你一直是正確」係呼應明星&隊長對話,分別係明星回應話自己係偉大、小玉回應話自己冇咁偉大

3. 戰爭指山彥既世界係「不気味溫柔」,但呢個世界容納咗小玉;山彥同樣從小玉身上感覺到「不気味溫柔」,但小玉包容咗山彥

小玉講呢個世界唔係真實,同時意味自己「不気味溫柔」呢樣特質唔係真實

4. 前面話冇得後悔,但埋葬青鳥係懺悔

後悔幫人做決定,同時暗示後悔被人(聲)幫自己做決定

青鳥指對方,同時指自己
成套所有寓言都應該睇做雙向

長良同希互為對方既青鳥,互為拯救者同被救者;同時自己亦係自己既青鳥,要自己解放自己

長良可以睇做山彥,亦可以睇做小玉;希亦如是

今集匿埋自己世界,時間過得快既係希
另外小玉都蘊含咗瑞穗特質

第2集瑞穗為眾人提供萬物,小玉係萬物之力

小玉一直有戴紙戒同花繩,最後做約定已經冇戴

先唔理有咩宗教含意,第2集我地知道戴戒指係故作大人既表現,可以睇做束縛自己既工具

集集都唔太知講咩,但係就吸引都我集集追
原來係咁
今集睇完唔係好明,宜家get到了
覺得今集好似特別難get d
如果不吉波普出現喺山彥面前應該會咁解釋

有趣
今日之歌要同昨日好好離別

Lightship諗返山彥小玉故事
我諗緊燒樹意象,小玉同山彥各自都可以能指

小玉就好簡單,小玉(こだま)可以解木靈,如果棵樹係佢象徵,佢處境基本同瑞穗一樣,為眾人提供萬物之力,但冇得到過回報

山彥核心係代責問題。自己創傷應該自己解決,但讓小玉幫佢選擇=承擔咗佢責任

而結果害死小玉,代責變相係代死,棵樹係山彥無法償還既罪惡
代責問題可以有幾種面向

例如神學意義,基督犧牲代替人承擔罪責,但實際冇治療到人既創傷,人冇得到寬恕,反而加深咗人既罪孽

如果故事僅僅睇做山彥內心微觀世界,戰爭象徵個人內心鬥爭,因為自己冇改變而不斷地璀毀自己信仰

但反過來可以宏觀地睇,山彥心理創傷係具民族性,外來戰爭只係將民族內部問題具現化

平民視小玉睇做救贖希望,但同上集螻蟻一樣,冇真心相信

紅石病其實近似核幅射後遺、戰爭弒神類似天王人間宣言儀式、純粹趕走戰爭並冇真正解決創傷

咁睇山彥需要改變破殻,需要自己選擇,實質係轉型正義問題,要從一個迷信人血饅頭封閉社會過渡到自由開放社會

山彥之於長良係父輩,佢向下一代講述一個時代見證,將自由願景寄託俾孩子。但同時作為見證者既佢本身都唔係義人,佢既旅行要為時代傷痛負責同贖罪
封閉社會將選擇交俾人負責,其實大家都係害死愛人既罪人
烏托邦里依靠領袖生活->向日葵,在外面的世界探索的流浪者->蒲公英。
呢條鬼佬講解得好有心
https://youtu.be/OY5hdPIMUBU
呢套野思維好跳脫,第七 八集就已經各散東西,有種唔知睇緊乜既感覺
d貓 wtf
我好接受到,d貓真係會自己傾計
想有一個人解決所有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞