MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
https://s.akiba-souken.com/article/amp/52020/?__twitter_impression=true

真係幾大訊息量

夏目講係會描寫各角色既成長,長良係別無選擇只能成長,希係相反。

想做類似通過儀禮既事情(表示一個人從生命中的一個階段進入另一個階段的過程,包括了出生、成年、結婚和死亡的四個階段)

第6集會有故事高潮,孩子們之間會有大衝突。第6集到第7集,氣氛會有重大變化,感覺會係第2部開始,令聲優們覺得係飛咗1星期既程度

因為冇用總作監制,所以每集都會有獨特個性。用棒球比喻,唔係追求平均質素,而係追求全話全疊打,即使三振出局都冇所謂。但佢相信後半係會令人認為有打出全疊打
之前訪談都提過,夏目係想傳達語言無法表達既感情。佢對現代觀眾既映像理解力好有信心

後半插曲會有歌詞,因為歌詞都可以好好地表現角色心境,所以有音樂部分反而係盡量減少對白台詞

《宇宙浪子》想以海外受眾所以做得簡單易明、《一拳》係想做爽快節奏同愉快感覺、《ACCA》《不吉波普》佢認為說明部分做得過多要反省
之前訪談都提過,夏目係想傳達語言無法表達既感情。佢對現代觀眾既映像理解力好有信心

信心何來

不吉波普佢覺得多,但係都比人話抽象
關於用色

黑色係儘量用ゼロ黒(即RBG數值全部0),一般動畫唔會咁用

一般如果ゼロ黒用5秒以上就係放送事故,但佢就係想用到呢種程度去表現黑色。意圖係想將未知事物或無法觀測事物,以宇宙學方法表示黑色存在。呢種黑色充滿可能性,所以用挑戰態度去考慮構圖

所以每種元素都係由佢地既意圖、藉口等所組成
我諗佢嫌對白太多,始終小說改

Sonny boy一定係畫面優先
Sonny boy原點係,福士p拎張白紙俾佢,話可以做任何夏目喜愛既企劃
每集副標題都係neta 夏目鐘意既書名歌名

咁第2集應該真係neta呢首、第3集應該係neta長靴貓
https://youtu.be/w05Q_aZKkFw
雖然前面話唔會用獨白,但後半會有Monologue主體既集數
有種唔知睇緊乜 但又覺得好好睇既感覺
一開始抱住試下嘅心態
點知真係好撚好睇
演出唔夠眼前一亮甚至仲有d悶
強調dont think feel係為咩............
想玩d有深層意思嘅分鏡唔係應該強調think唔係feel咩
待機,好期待川尻回
都係不吉波普有出演過
長良去到既世界係隨機

成集都係cap棒球解說,唔怪得話唔使理解
但去到棒球場,應該唔係真random
第5話『跳ぶ教室』
呢套d動物都係純粹心

呢三隻野真Q同像真

希句偷威打騙
今集希對長良 「唔係做唔做到,係做唔做」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞