MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
畢業寓意就係被宣判自己既主張會面對挫敗/失效、自己唔係特別/偉大

明星:畢業禮後已經唔再堅持決定論,明白到有成為原版既可能性/概率

希:要直面自己死亡事實,佢對「光」有疑惑,即係懷疑自己應唔應該繼續追求希望

長良:意識到自己只係有限存在、世界獨立於自己意志、只係人而非神

其實同素晴日一種觀點類似,上帝什麼都不做、允許一切存在、然後命令人們擁抱希望生存下去

畢業歌「旅立ちの日に」所訴說既希望係祝福同時係詛咒,之後就睇角色們應當如何面對呢種教條,第1部就係故事上既梯子
我估天台開門係原版長良(b)既過去

b長良冇經歷同希天台對話同暴風雨事件,所以直接打開門

同埋留意到b長良係冇開口唱畢業歌,即係佢覺得自己未畢業(屋企提今日畢業禮即唔係對畢業冇興趣)

最後轉身有種未完待續意味
現實係舞台、角色係役者、sonny boy director's cut

選ばなかった過去たちへ、静かに捧ぐ讃美歌を

配合返歌詞,希見到既光/出口可能就係指天台打唔開道門

// Oh wonder why
You closed the door that night
I thought you could be the light of my life //
長良同希 天台個對話就係貓相
好曖昧
可以冇任何束縛咁創作一套動畫真係好
對於主角能力的理解可以一波三折
無能力 > 發現其他世界的入口 > 世界跳躍 > 世界創造 > 觀測可能性

希的"羅盤"能力大概也是誤解
她看到的光的確是指向原本的世界
但現在看來,那道光代表的意義大概不是原本世界,是她死亡的終點
呢套野堅係倒錢落海
我諗成個製作組都冇考慮過觀眾咩感受
中到嗰種電波自然就enjoy,但一定排除左絕大部份人
連路過想食下花生都唔係咁易
今季兩套我最留意既野
呢套野係佢揀人睇,唔係人哋揀佢
Let there be light again係講希既絕望

You made me a fool that night
特登去睇返第一集

老師同長良對話果到,個回憶同剪完片嘅世界有好多位都唔同

第一集佢個冷氣壞左,而且個老師語氣好好多;而第六集個老師好L串

又話條片係長良視角黎,點解會咁唔同
箱子唔同
話說我覺得今次係講緊作品本身?校長係造成漂流嘅原因 (姐係拍出電影嘅人),而演員就係現實世界嘅學生,我地見到嘅角色都係虛構嘅 (所以話係複製品?)

定係話所有人都可以係觀察者,都可以係佢自己嘅角度去觀看/理解呢個世界,從而創造出主觀嘅「這個世界」/或者話係自己專屬version嘅電影 (director cut);
而實際上觀察者並非現實世界嘅創造者,世界係由社會上唔同嘅人組成嘅

因察覺到現實同自我間嘅矛盾&差距,就分成左兩派人:自我封閉(留島派) 同 接受現實(返去派);我9估可能係長良自己嘅內心矛盾爭扎具現化黎,類似The Machinist咁?

利申 睇唔明
咩箱子唔同?唔get
係咪我miss左d咩
長良係觀察者
兩個情況都係成為未來既可能(貓箱)

你當係平行世界會好理解
老師友善 上天台見到希 漂流
老師唔友善 冇係天台見到希 正常畢業
剪完片既世界都係8個月後(8月—>4月)

你見係著冬季制服、直接去畢業禮
應該係同一個貓箱既兩種可能,觀察一刻先確定貓生/死
就創作論而言,不如話成套Sonny boy係夏目自身既look back,佢對前半部落既定義係失敗作/棄稿/梯子

人想回到已逝去既青春,其實等同於動畫都有回不去既美好年代

畢業=揚棄,前半部對過往各種前人經典致敬過、緬懷過,然後就要告別作為觀眾既自己

故事上如果電影庫係作者既回憶/棄稿/觀映紀錄,點解得長良access到?

我覺得之後會係長良從觀眾到成為真創作者既過程,亦係夏目自身既成長歷程
定都係a長良,好似咁解釋更加通

開門=觀測=確定未來

第1集開唔到門,因為佢逃避,所以未來仲係隨機(同時進入漂流)

今集冇逃避,直接開到門,未來確定

然後有兩種可能(出校門scene解釋)

If成功,a長良做返原版(b)長良,但因為知道希已死,所以返轉頭,then去返漂流

If失敗,出校門係b長良,b長良心理上未畢業,所以轉身

a/b長良各自都有動機返轉頭,兩個都未想畢業住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞