MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
d人故且代入到
津叔把聲,鳩估係成年長良
依家有兩把天之音
明星係大川
長良係津叔

貓女不明
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1628831862.A.A1A.html

漂流這件事情指的其實是人生的各個成長階段

(辱華)、國小、國中、高中、大學、工作、結婚、退休

每個階段的「正確的評價」都不一樣
鼠仲有好多層意義,今集基本係前4集既總結

可以諗到鼠既動物形象係平凡、隱居、知曉黑夜不懂白晝、社會不適、城市生活底層...

睇返攻略老鼠世界既劇情,朝風話要打倒支配老鼠既壞人,而希既搬屋作戰係將老鼠帶去蒲公英既世界

「在這個黃金並不是絕對的世界,一定有價值觀不同的舞臺」

其實都係呼應第1集整體結構,對既存秩序不滿,繼而脫離社會,另外黃金都可以對應各種含意

從城市逃離到鄉郊,正如從學校逃離到荒島;城堡暗幕隱居者能夠出來面對既世界;才能平凡者可以適得其所既世界;只知黑暗既人可以重見光明既世界

仲有老鼠係不潔既產物,正因為社會上骯髒先會有老鼠呢班問題者出現,老鼠係所有問題既解亦意味應該要正視社會上各種不正

村上「老鼠三部曲」之中,鼠都可以睇做敍事者以外後設既另一個自我、一種作家性既自我

夏目應該都類似,對應mv中有幾個希將劇本交俾長良既鏡頭(本篇照計都會用),異世界其實係容許佢可以去尋找寫作既空間,創造主同時意味佢係創作者

之後學園鬥爭我估係如同60年代尾既結局,長良既態度應該會繼續曖味而唔係積極,佢對世界反抗既手段係寫作
希到依家都係著紅鞋

不斷以起舞直至死去
隻鼠叫Armstrong,致敬繪本《Armstrong: The Adventurous Journey of a Mouse to the Moon》

記得素晴都用過呢個neta
MV得返呢d畫面未出,左下應該下集
睇完今集唔洗好明個老師究竟係出黎做咩嘅

純粹係為左搞分化?

冇啦啦叫人杯男主又捧另一條友做救世主係為d咩,定其實個老師又係個世界d rule黎
唔諗住睇埋下集點先
諗乜鳩 呢套野就係賣無厘頭
編劇係度到d有趣嘅場口
但根本砌唔埋做一條充實有意義嘅主線
咪故意用木獨男主拖延推進
再用誇張表達手法故作神秘留客
長良個名出自夜行列車月光長良

月亮都係一個經典夢境意象(eg無限月讀)

繪本故事老鼠登月係講勇於突破迷思去追夢

一切難題既解應該有追夢意思,無論正面負面
仲有可能暗示,老師帶俾眾人既希望,都係老鼠逃避去月亮

後面指出長良真正能力前,個黑影係朝風唔係長良

被逼食黃金既價值觀同紅色革命老鼠

津叔把聲(山彥)可能係隻黑貓,明星阿爺可能係學園理事長

仲有呢條前4集細節整理
https://youtu.be/gkoo2V7YSdE
啱啱補完老人z 唔知個佛像係咪致敬
今日睇睇下妄想代理人

覺得呢套有d影子
3個「神」
太多致敬

ep2火、ep3長靴貓、ep4棒球,同flcl一樣
第三個可能係明星
今集標題漫長的告別,睇過山崎努做套戲係講老人痴呆

可能有老人z neta特登備課
又存在先於本質
可以去既未來
佢哋係被篩選出黎捨棄既可能性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞