MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
岩井澤部?都係講下第1集不明覺厲,懷念以前動畫,同天津向感想差唔多
我諗佢係想長良意識到/講出口自己嘅不滿

好似今集咁講,真正嘅諗法係好難講出口嘅,除左內在因素外,有時更多係人自己將個諗法壓抑落去 (可能因為道德/身份影響?)

又有時候可能連自己有咩諗法都唔清楚,只係有種模模糊糊嘅感覺,而要直到自己將樣感覺整理左、「語言化」左先睇得清自己諗咩

就算唔係真係去打都唔好放棄整理&講出自己嘅感受,就算講出黎都未必有人理解到、但唔講出黎又有邊個會知

sor for 1999
啱啱睇完第三集覺得係咁
// 放逐被排擠的人是這個世界的規矩,他們並不是躲起來,其實大家…… //

冇人係主動逃避抑壓本真,只係如其所是

佢眼中既客觀世界已經穩定,要反抗就會受傷,其實都係妥唔妥協既問題

我諗夏目既真正解決答案,要等落日飛車首《Let there be light again》先會更清𥇦

走出學校黑暗跳進大海係重光、燃燒過後清晨黎明係重光、吹起暗幕neet沐浴藍天都係重光

// Let there be light again. Let me see the light again. All I need is love. Please take me back from darkness...//

驅趕黑暗既係愛、要反抗就需要去愛、愛就係希望
頭幾分鐘,又吉講解銀杏Boyz「駆け抜けて性春」歌詞,某程度就係sonny boy核心

「駆け抜けて性春」都係出自江口壽史畫封面嗰隻專輯
https://youtu.be/sCznBp7CFec
女主=YUKI
3:30に天使が降臨。
https://youtu.be/T4snfxVLFwU
月面のブランコは揺れる
// 最後的黑幕也可以作"視而不見" 幕是在此世界內包裹著的一個不可見空間,贏不了也沒關係之後開幕是因為男一之後自己正視自己的幕,從而透過內心的幕來面對真我。//

暗幕內既同學剖白同時可以睇做男主既內心戲,留一線縫即本心係想俾人發現

所以先咁強調女主對眼,想被凝視被關注

貓女越睇越可愛,希就冇乜感覺,「正確」角色一個
夏目自從一拳之後全部搵悠木配主要女角
自己比較欣賞希 關鍵時刻扶一把 明燈
啱啱追返三集,差d走寶
年年都會有一兩原創番好好睇e.g.南極動朋
今年係呢套啦
好有日劇feel 希好正
Ching改埋名
養貓致富
唔知睇咗D乜 但係又想睇落去佢哋搞乜
到底佢手指發光咁自豪 係影射d人自我感覺良好
定 d人有少少能力就自以為高人一等
仲要係男主幼馴染

不過能力之後應該真係有用,樂觀既人憑一點光可以度過黑暗
竟然係 teleport
如果係teleport 姐係d世界本來係存在,唔係長良創造
會長出嚟後係熱帶雨林,應該已經過咗一段時間,可能集體轉移咗去下一個世界
アキバ篇訪談應該有內容,一陣先睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞