MADHOUSE爆死系七月新番:Sonny Boy

895 回覆
40 Like 14 Dislike
母狼乳嬰
幾時下星期
今集重睇7次就到
SORRY 你呢篇係咪潮文黎
我笑左

呢套咁既野都可以拎咁多理論出黎9UP
白卡仔到底係邊個
撇除標題之外
其實都講得幾直白既一集

點樣將呢集聯繫春與修羅?
十年八年前如果套嘢深到觀眾根本感受唔到嘅話一早比人圍屌垃圾
作者擺左好多諗法落去顯而易見,但傳唔傳遞到出嚟都係作者功力嘅一部份,對比下一大堆以深奧見稱嘅前人就明套嘢問題喺邊
批評呢套嘢就冇自省冇尊重,咁批評呢d人嘅人係咪又犯左同樣錯誤
定係已經發展到藝術創作唔可以批評,只要入面有內容係深到睇唔明嘅話
希竟然死咗
有d接受唔到
預左死,但冇預依集

但係可唔可以用貓複製
得就應該得嘅 但複製完咪無晒依段時間嘅記憶
淨係序都已經好多致敬同聯想

但唔需要刻意拼埋睇,大概知何謂我的現象同心象素描就得
收撚皮啦屌你老母 淨係識人身攻擊
你識尊重人咩

條主線九唔搭八無厘頭
就blame觀眾唔用心睇
乜撚野唔用心?乜撚野唔尊重創作?
我有屌撚晒全部作品咩?
唔同作品有讚有彈好正常
唔可以屌鳩佢個劇本垃圾?
你條白卡仔除咗強詞奪理仲識D乜?

再拋埋啲乜撚野XX主義YY文學
識呢啲terms就好撚威咩?
十足十班左癌SJW
正常人喺常識範圍討論
佢哋就偏偏鐘意UP埋晒D似是而非嘅terms
再笑鳩正常人唔識野
完全係同一套路

乜撚野觀眾殺死作品
自己唔掂就怪觀眾
毫無反省咪正正就係呢D人囉
忽然覺得某會員同劇入面朝風一樣

或者咁講 藍色猩猩同裁判猩猩既寓言亦都描述緊呢啲人
乜撚野對抗世界
長良見人向下搬磚 自己向上搬
咁就叫反抗世界?

咁其他人食飯 佢食屎
又可以叫反抗?

劇情一味無厘頭到底
(每集印度仔9UP幾句當推咗主線)
情節天馬行空唔使解釋 (異世界呀 吹呀?)
主角行動有咩動機又唔使解釋 (性格木獨呀嘛)

總之玩下啲好撚型嘅分鏡
(例如一開波望拉長良跳樓 玩單槓入第個世界)
再加啲似是而非 毫無立場 扮高深
嘅所謂批判/大道理
呢啲套路呃細路就得

無劇情 無waifu 無知識 無深度
除咗玩吓steampunk幾獨特之外
點會唔係一無是處?
每每我講劇情
白卡友就總係spin去XX主義YY文學度
即係佢哋都認同呢套野嘅劇情係唔得啦
咁我屌劇情即係無錯啦
上面我將steam同vapor搞錯咗
特此更正

steampunk同vaporwave差好遠
夏蟲不可以語冰
冇見識唔係罪,不過吹噓自己有閱歷但乜都唔識就可笑
上面提既作者/文學流派對普通人有門檻,不過稍為對文學有涉獵都會識
文本分析可以俾佢講成白卡仔
呢種人缺乏想像力,只識睇喂到落口既情節,加多少少意象就唔明
如果佢知咩係魔幻寫實主義,睇怕都話懶神秘故弄玄虛無劇情扮有深度
好在藝術界冇呢d冇料扮代表既人一席位,唔係文學藝術想唔死都難
乜撚野藝術界冇料扮代表一席位
家陣藝術界係你話事?
邊個有冇料又係你定義?
你算老幾

嗱 我唔係搞藝術
只不過有理有據地討論劇情
不過白卡佬一講到劇情就諱莫如深
又拋出新terms(ie 魔幻寫實主義)支吾以對
繼而人身攻擊 廢撚到
唔關時代事,作者同評論對立由古至今都有
尤其創新流派,評論大部分屌左先
當然sonny boy唔係咩新野,都唔係個個受
不過批評都要合理
佢拎劇情做著眼點,證明根本唔識睇劇本,已經唔提分鏡etc
評論低質但又自我膨脹咁又好難尊重
白卡友唔夠講 淨係識人身攻擊
單單打打 不願面對 廢撚到
所有隱喻(甚至唔應該叫隱喻 係引用)
都視而不見就話係天馬行空無厘頭
見過未見過既terms(其實中學有讀下書就唔會無聽過)就嫌棄話拋書包 大佬存在主義小說流行咗成50年 西西弗斯既故事 巴別塔既故事就小學生都聽過

然後劇本既前後相互對照亦都無嘗試理解
根本上連溝通都達唔成 只係單向咁發脾氣
佢又話你白卡佬人身攻擊架la

人哋覺得唔好睇未唔好囉,唔理解無意義就係垃圾架la

講乜都無用
本來我都係睇完發表一兩句感受 (#598)
不過無端端俾白卡人身攻擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞