【驚慄】你有冇諗過如果喺旺角蕩失路,你會去咗咩地方?

785 回覆
353 Like 26 Dislike
終於追返到live, 個故事緊張感係有,不過唔同嘅都市傳說帶得太快,嘥左個主題
令讀者更有代入感就不得了
頭兩段證明樓主唔係住港島而且無朋友住港島
國鈞沒有回答我,而是朝大寶的方向看了看,確認他沒在看我們這邊,快速地把一個對摺了的信封,假借握手的方式,塞到了我掌心裡。

「呢封信喺下星期五下晝三點之前絕對唔可以打開。」國鈞又看了看大寶那邊,「但一到咗下星期五下晝三點,立即打開,將裡面嘅嘢拎晒出嚟睇,唔好早亦唔好遲,下星期五下晝三點。」

我見他神色緊張,不敢怠慢,點了點頭,好好地把信收到了口袋裡。

我們沒再說太多,大寶就走了過來:「點樣?要傾嘅傾晒未?」

國鈞點了點頭:「啱啱傾完。」

「咁我哋係時候返去,」大寶對我說道:「記住我今日帶你出嚟只係去都市傳說體驗館,唔代表你已經自由。」

我只能跟著大寶離開,國鈞沒有動,就站在原地目送著我們,我看著國鈞的身形越離越遠,越來越小,忽然想到他這一行凶多吉少,我接下來要面對的事情也很棘手,搞不好這一見就是最後一面了,眼淚便不自禁從臉頰滑了下來。

經過一番考慮之後,我最終決定加入他們,去殺Diana。

再難,為了朋友我也要一試。

「最後,亦係最重要嘅一件事,我哋嘅行動定喺下星期五。嗰日嘅遊戲有五千分,係近五年來最高嘅一次,所以係Diana最脆弱嘅時候,機會千載難逢。」

G,大寶,Rose和Ace一群人匯集在鐵皮屋裡討論刺殺Diana的計劃,我坐在一邊旁聽。

「等等!我仲係有啲唔明……」我自己都不知道這是第幾次打斷他們了。

「點解5000分Diana就會脆弱?同埋星期五都冇遊戲玩?」我皺著眉頭問道。

「你第二個問題,就由我嚟答啦。」Ace帶著他標誌性的輕佻笑容說道:「都市傳說體驗館唔係得星期日先有遊戲,而係每日都有,我自己就係嚟自星期六嘅Team。」

「吓?」這也算一個都市傳說體驗館冷知識了吧?

「本身,我哋有好多人都係嚟自其他日子,只係依家都死得七七八八,最後就剩返Ace一個唔係星期日嘅Team。」大寶坐在沙發上,面容有些疲憊,往沙發裡縮了縮。

「……」話題忽然變得沉重了,我不知道該怎麼接話。

「不過你第一次邊日去,之後基本上就冇得轉,本來星期一嘅唔可以忽然轉去星期二,佢哋係有條咁嘅不明文規定。」Ace出言轉換了一下凝結的氣氛,我甚至看見他朝我擠了擠眼睛。

「咁我哋都係星期日嘅Team,星期五去會唔會有問題?」我又問道。

「我哋當日唔會去玩遊戲,」大寶坦然說道:「我哋直接搵出Diana當日所在位置,趁佢冇防備一下將佢殺死。」

「啊,我明白啦。」說得倒是簡單。

「不過話說回來,點解遊戲有五千分Diana就會脆弱呀,你仲未答我。」我不依不饒地問道。
「Rose,你幫我答下。」大寶換了一個人打發我。

「關我咩事呀……」Rose忽然被點名,委屈地抱怨了一句。

「我都講咗成晚,你就當幫下我忙。」大寶嘆了口氣。

「唉,真係麻鬼煩。Diana主持遊戲需要花精神,難度越高,精神消耗越大,所以五千分嗰陣佢一邊被消耗,一邊又要應付我哋,係最脆弱嘅時候。講完,明白啦嘛!」還不等我回答,Rose就抓緊戴起了耳機,不再說話了。

「嗯……不過你哋係點樣知道下星期五嘅遊戲有五千分?」我又想到了一個問題,脫口而出。

我眼看著Rose把耳機的聲音調大了一些,大寶閉目養神,G自始至終都沒說過一句話,更不能指望她,我看了這群人,最後斷定,我可以問的對象就只剩下Ace。

「唉,真係怕咗你,」Ace好看的臉上出現難色,還是解釋道:「遊戲嘅分數雖然時高時低,但其實係有規律,條公式係我哋以前一個同伴親自研究出嚟,到目前為止都冇錯過一次。」

我點了點頭,原來如此,所以那次辮子姑娘的世界,他們也是事先知道3000分,所以才勸我不要去的嗎?是她……特地來提醒我的嗎?

「你冇問題啦嘛?」大寶有些筋疲力盡地問道。

「冇啦。」我聽見沙發上有幾個人一起鬆了一口氣。

「總之,你嗰日只需要引導我哋,點出Diana嘅位置就可以,其他就交畀我哋。」大寶說道。

「明白。」我點了點頭。

根據他們所說的,我和Diana享有同一個力量泉源,只要我使用自身的力量,無論相隔多遠,Diana那裡都會瞬時產生共鳴,只要確認了那個共鳴的位置,Rose就可以憑藉力量把大家轉移過去。

「好啦咁。」大寶起身,就打算離開了,Ace也跟在他後面。

「你仲坐喺度?」大寶看了我一眼,奇怪地問。

「嗯?我住喺呢度㗎嘛?」這些日子被關在這裡,我已經接受了這個事實,也多少適應了,某種意義上,這裡就是我的「家」。

「原來你咁中意住呢度咩?」大寶憋著笑:「你依家係我哋同伴,同伴之間講求信任,你可以返去自己屋企啦。」

「嗯…吓?」我一時間覺得這沙發被我坐久了,卻並不是十分不舒服。

「定係你想同G長住?」大寶打趣說道。

「唔係!絕對唔係!」我趕忙站了起來,面皮薄禁不住玩笑,趕緊跟在了他們身後。

「BB,咁我今晚可唔可以留低呀?」身後傳來Rose的聲音。

「好嘢!」我還沒聽見G講話,就聽到了Rose雀躍的聲音從後方傳來。

不知道為甚麼,我總覺得Rose,好像故意提高聲量,偏偏要往我耳朵裡說似的。

我隨著他們離開天台,竟還覺得有些落寞,父母離世之後,我就一直一個人居住,和別人在同一個空間共處生活這麼久,這還是頭一次。

腦海裡也開始回憶起過去一周的點滴,雖說G的烹飪技巧很糟糕,卻也每天準時早起煮麵應付我。偶爾偶爾,還拿出罐頭來給我改善伙食,或許她人其實不壞,只是整天板起一張臉讓人不敢靠近。

我竟還覺得有些遺憾,到最後都沒有問她胸前那疤痕的由來。
好多謝你嘅意見
其實我近排翻睇以前寫嘅嘢 發覺喺代入感方面真係有差距
我覺得係我矯枉過正 想甩走當初講故仔嘅語調 結果將代入感都減弱埋
所以呢樣嘢都會係第二部重點要改善嘅地方之一
希望我呢個故事可以越寫越好
有不足之處代表有可以變得更好嘅空間
今日出多咗兩篇 仲有幾篇就到第一部嘅結局篇啦
我考慮緊將最後嘅結局一次過放出嚟
等大家可以一氣呵成睇晒
期待呀

繼續支持
又live咗
樓主寫故好對我味 次次睇到一半先知係同一個作者
留名睇DIANA收哂全部人皮
樓主
G大唔大波?
只不過這疤痕所在的地方實在尷尬,被被子擋住了一部分,正是她胸前高聳的地方。我吞了吞口水,本著一探究竟的原則,只是專心看看那傷疤的地方,以解心中疑惑,絕對不會亂瞟。
What cup
G
一次出爽呀
她旁邊還站著一個穿男性款西裝的高個子女人,她的頭髮相對女人來說長度有點短,雖然距離太遠看不清楚她的臉,但從胸前的傲挺可以得知她是女人。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞