【驚慄】你有冇諗過如果喺旺角蕩失路,你會去咗咩地方?

785 回覆
353 Like 26 Dislike
推 今晚再出多幾篇啦 唔夠喉
「哈哈哈哈笑死我咩想!你哋唔係以為報警有用啊嘛?你要同啲流浪貓錄口供呀?我之前都不知畀人搭過返去幾多次,咪又係因為證據不足而放人?哈哈哈哈哈。」

那中年男人叫囂著,聽他這話的意思,竟然還不是初犯,並且因為自己的「豐功偉績」得意洋洋。我頓時被氣得七竅生煙。

「嘩你個仆街,枉我頭先仲幫你。」我狠狠瞪了他一眼。

「咁你想點吖?打我一身呀?打囉,最後有事嗰個係你咋!我反而一啲事都冇,而你就衰傷人,監都有得你坐呀,哈哈哈!」他說起來簡直毫無畏懼。

我不由自主握緊了拳頭。

我很氣憤,但他說的確實沒錯。這種人渣這樣殘暴對待動物,卻很難受到法律的制裁,但只要我們付諸暴力,最後遭罪的反而是我們。

「已經報咗警,差佬話嚟緊。」國鈞放下手機,對著我說。

「哈哈哈,」那中年男子煩人的笑聲再度傳來:「咁仲唔快啲放咗我,好聲好氣囈下我,或者我會考慮下唔追究你哋擅闖民居嘅。」

我心裡七上八落,我自然知道不能就這樣放他出去繼續殘害生靈,但又怕我和國鈞會受到牽連。

「國鈞。」我忽然靈光一閃。

「嗯?」國鈞向我挑起眉毛。

「你頭先係點樣將佢綁成咁?」這中年男人體格算健壯,應該是幹開體力活的,國鈞斯斯文文的一個人,正常情況下很難一個人把他制服。

除非……

「用我嘅能力囉。」果然。

「你過一過嚟,」我露出了笑容,朝他擺了擺手:「我同你商量啲嘢。」
沒過多久,門外就傳來警笛的聲音,隨著那警笛聲越來越接近,還有很多想搶第一手報道的新聞直播車,村子的馬路本來就不闊,結果他們通通擠在這裡打蛇餅。

平時這類案件沒這麼多人關注,但這次在電視上曝光,又涉及到小貓,引來了很多愛貓人士的不滿和抗議,人們群情激憤,誓要把這個背後殺貓的混蛋揪出來,甚至威脅要以牙還牙。

拿著警盾的警察們慢慢地向屋門口靠近,張嘴就是那句例牌台詞:「裡面嘅人聽住!你已經被包圍,立即放低武器出嚟投降!」

雖然這種窩囊廢只敢對小動物出手,對人一般不敢怎樣,但他手裡有斧頭作武器,會不會作出失控舉動還是未知之數,所以對他還是需要謹慎一點。

片刻之後,「吱呀」一聲,門被從裡面推開了。

那中年男子的雙手跟大斧頭被綁在一起,一踏出來就朝外面的警察們揮舞大斧。

「阿Sir救我呀!」那中年男子嘴裡求救,動作卻絲毫沒有停下過,像吃了熊心豹子膽,一邊向前走著,一邊揮舞斧頭襲擊警察。

「放低武器!!」他往前走,那些警察就往後撤,他們也沒想到殺貓的竟然也會這麼難搞,紛紛拿槍對準了他。

「唔好開槍呀!唔係我做㗎!」他這樣說著,情緒非常激動,卻又用力地揮舞了一下斧頭。要不是身邊那個記者躲得快,就被他砍中了。

「係呀我哋可以見到現場情況係非常之危險!個中年男人情緒激動,不斷用佢手上嘅斧頭襲擊警察同埋記者呀!」那記者簡直是完全不怕死,帶著鏡頭一直追著那中年男人的大頭來拍。

「唔係呀,唔好影!唔好影呀!救命呀,係有人捉住我隻手呀!」他這樣喊著,手裡的動作依舊沒有停下來。

警察警告不果,於是開槍射他的小腿,之後像美式足球般一窩蜂衝上前將他壓住。

「襲警!拒捕!意圖傷人!再Charge多你一條藏有攻擊性武器!十年都有得你坐呀撚樣!」那警員一邊給他帶上手銬,一邊惡狠狠地說道。

「阿Sir……真係唔係我做呢……」他在這麼多對眼睛下如此證據確鑿,早就沒有人在意他說什麼,很快就被警察押上警車帶走。

我藏在圍觀看戲的人群中,目睹了整個經過,憋笑真的憋得很辛苦。

並不是每個窮凶極惡的狂徒,都像今天這個中年男人一樣,可以背後有一個隱形的國鈞。他隱去形跡之後,在背後抓著那中年男人的手揮來揮去,旁人看了不知真相,當然就以為是那中年男人負隅頑抗。
「搞錯!咁好玩嘅嘢你哋居然唔預我!」事後阿豪聽我和國鈞講述那天的經過,忿忿大叫可惜。

「嗰時仲邊有時間叫你,我驚再遲啲國鈞就會搞出人命。」我輕輕按摩著笑得有些麻痺了的面部肌肉說道。

「我冇諗住殺佢。」國鈞就坐在我們旁邊,十分冷靜地解釋道。

「咁係你問題啦,」我打趣道:「你當時條片拍到好似綁架咁,我覺得你個款似係想撕票。」

「我下次會注意下。」國鈞悶悶地說。

「吓?仲有下次?」我瞪大眼睛,下巴向後縮了縮。

「國鈞講得啱。」阿豪在一旁看熱鬧不嫌事大:「我哋依家有咁嘅力量,就應該喺現實世界好好利用!」

「你慳返啖氣啦,」我假裝瞪他:「你係吸血鬼嚟,你咁奇特嘅身體構造畀人知道咗,一定會日日捉你嚟做實驗。」

阿豪這下子乖了,敢怒不敢言的瞪了我一眼。

「話時話,你哋有冇諗過一個問題,就係點解喺現實世界裡面,完全冇人提起過都市傳說體驗館?」國鈞忽然我打斷我們,開啟了另一個話題。
好眼瞓今晚提早出文
出多咗兩篇,聽晚繼續
你有d似某著名寫手
支持好好睇樓主出多啲
邊個?
因為無人會信 啲人只可以借 寫故為名 公諸於眾
好睇 皮已正
等更新
Live咗
有個位唔明,點解主角第二次明明走咗唔玩
最後又要番去玩?
同埋佢同阿豪點還番10倍分數比人?
可能有人提,但比組織消除
例如del message、del post etc
或者同個旗袍女人有關
應該係唔放心佢2個fd
所以體驗館本身都係一個都市傳說
呢章嘅標題
樓主有冇屌到旗袍女
「話時話,你哋有冇諗過一個問題,就係點解喺現實世界裡面,完全冇人提起過都市傳說體驗館?」國鈞忽然我打斷我們,開啟了另一個話題。

「可能你咁啱見唔到有人講唧,又或者佢用咗其他名代替。」我隨便的回答道,不以為意。

「唔會,我見唔到佢有用過其他名。而且都市傳說體驗館呢個名本身咁特別,要搵出嚟應該唔難,但係網上面連一條結果都冇,唔係好唔合理?」國鈞繼續說道。

他這樣說,也不是完全沒有道理的,第一次去都市傳說體驗館的時候,我就曾經試過上網搜索「都市傳說體驗館」,卻也沒有相關信息,一開始我還以為新密室逃脫館開幕,還沒有人玩過而已。

可現在想一想,在我們之前的那些人,明顯已經很有經驗,不只是到過都市傳說體驗館一兩次而已,由此可見都市傳說體驗館一定已經存在了一段時間,但為什麼到這裡參加過遊戲的人,全部都絕口不提呢?

「會唔會有套規矩,凡係講出去嘅就會死?又或者佢哋控制住資訊流通,所有提及都市傳說體驗館嘅留言都會被刪除?」我提出了自己的假設。

「要唔要試下?」我說著,國鈞已經拿起了手機。

「嘩,唔好,唔好輕舉妄動。如果係真嘅話你咪會死囉!」我抓緊阻止了他。

「我哋下次問下隻電視機烏鴉囉,問下唔會死掛。」阿豪在一旁說道。

「照道理應該唔會,不過都係唔好啦,呢件事大家都避而不談,我哋都唔應該隨便打聽。」提及都市傳說體驗館,我就有些不安起來。

「咁依家點呀,繼續保守我哋嘅秘密呀……哎真係想喺現實世界為所欲為。」阿豪有些遺憾地說道,隨手拿起一袋血漿吸起來。
那是紅十字會的血袋。

「咦!你呢包血邊度得嚟!」我的八卦心立刻熊熊燃起:「莉莉畀你㗎?你哋見過面?過程係點,幾時嘅事,快啲同我哋講!」

「咪尋日,上佢屋企拎嘅。」阿豪十分看不慣我這八卦的樣子。

「哇哇!第一次就上人屋企,你唔會對人做咗啲咩啊嘛!」我繼續興致勃勃地問道。

「係都問佢會對我做啲咩啦吓話!我拎完血就走咗,咩事都冇發生。」阿豪翻了個白眼。

「咁佢屋企喺邊呀?仲有冇其他人?你哋下次見面約咗幾時呀!」我連珠炮一樣提出問題。

阿豪終於不耐煩了:「問問問,你有冇咁多問題問呀!」他起身走開了,漫不經心地朝著屋子裡周圍走走,好像想到了什麼,忽然問我:「你一個人住咁大間屋,唔會覺得太大咩?」

「邊有人會嫌屋大呀。」我笑了出來:「用空房嚟堆雜物不知幾爽。」

「……我記得,間屋好似係你屋企人留低?」阿豪這種小心翼翼的表情倒是很少能看到。

「我明你想問咩,」我端起桌上的牛奶喝了一口:「時間都過咗咁耐,我早已經唔會有任何感覺。」

「咁都好。」阿豪點點頭,識趣的不再說了。

父母那次意外,事後上了報紙頭版,雙層巴士失控衝下山坡,無人生還。小時候很多事情都不記得了,只記得那時候偌大的靈堂彌漫著壓抑的氣氛,前來吊唁的人紛紛安慰我,當時我還以為父母只是躺在箱子裡面睡覺,後來我才知道他們以後都不會醒來。

不幸中之大幸他們留下來的財產足夠供到我畢業,中學時又認識了身邊的阿豪和國鈞,我的童年,還不算很悲慘。

只是偶爾,我也會想知道父母到底是怎樣的人,我對他們的記憶太模糊了,唯一清晰的,就是我們一起在海洋公園拍的合照。那時我還很小,留著西瓜頭,對著鏡頭笑得天真爛漫。

「好,我決定今晚留低過夜。」阿豪忽然自顧自下了決定。

「你咁係咪叫通知我?」我詫異地問道。

「你有冇見過我上次買嘅拖鞋?」國鈞跨過我,徑直走向阿豪。

「呢對?」阿豪拾起了一雙粉紅色的,兩人無障礙交流,完全無視了我。

「唔係,」國鈞搖了搖手:「男裝嘅。」

「喂,你哋喺我屋企過夜,係咪應該徵求下我嘅同意呢?」我下巴都掉了,又喊了一聲。

「搵到啦!」阿豪打斷我,舉起了一雙黑色的拖鞋。

國鈞點點頭,阿豪看了看,低頭卻穿在自己的腳上。

「唔錯,依家係我嘅拖鞋。」

「呢對係我嘅拖鞋。」國鈞彎腰,想要把鞋子搶回來。

「嘩你做咩搶我對拖鞋!」阿豪驚叫著跑開。

「呢對係我嘅拖鞋!」國鈞將一根筋貫徹到底,不甘心地追了上去。

這兩個人真的是吵死了,我轉過身去,走到露台,隔絕了他們的聲音,任由他倆在客廳裡胡鬧。城市今天的空氣很好,就是晚上有些微涼。

我打開了手機,對著都市傳說體驗館的對話框,陷入了沉思……
第四章完結。

今晚本來應該出多兩篇,但我見啱啱好完咗第四章,唔想第五章淨係出少少,所以今晚爭落嘅順延到聽晚。多謝繼續支持呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞