【驚慄】你有冇諗過如果喺旺角蕩失路,你會去咗咩地方?

785 回覆
353 Like 26 Dislike
Push
Lm

依個故事(書)正式發布啦!
大家可以去IG或者FB留言讚好(Search點子出版)
就有機會抽到新書一本
(唔想抽都幫手Share下啦

仲有我之前所講嘅禮物
其實係我自己準備嘅 同出版社完全無關
但數量有限 只限有留言過嘅讀者先有
所以想要嘅話記得盡早留言啦
(聽晚截止兼公布!)
「唔係喎,我見到嘅明明係英文句子,邊有咩粗口呀……」我仔細回憶了一下,牆上確實沒有類似他說的那種句子,難道是我記錯了?

我們兩個人你一句我一句的嘟囔著,轉眼間就走出了後巷。

「肯定係你睇錯啦。」阿豪一錘定音,便不再理我了,轉而面向國鈞:「話說國鈞,你一陣究竟有冇嘢做唧?」

「如果你想我陪你,首先要話我知具體內容,如果好似上次咁去啲好多中年女人嘅地方,請恕我唔可以奉陪。」國鈞十分冷淡地回應道。

「我咪叫咗你咪爆出去囉!」阿豪咋咋呼呼地阻止國鈞繼續說下去。

阿豪隨即滿臉假笑地朝向我:「哈哈哈……既然你都話攰啦,咁我同國鈞就唔預你啦,你早啲返屋企唞下啦吓。」

跟著他就拉著國鈞離開了。

知道他們的身影消失在街角,我才回過神來,也許剛才在都市傳說體驗館裡面神經過度緊張,出來之後,我就不由自主地放空,出神了。

不過饒是如此,我還是能清清楚楚聽到國鈞和阿豪的對話,這兩個人到底背著我去了什麼奇怪的地方,阿豪還不讓國鈞說出去?今晚一定要問問他們。

但目前這事可以暫且放一放,我還是決定先去一趟商場再回家,有很多東西用完了需要補充。

折騰了一會兒,才把東西買齊,我來到收銀台前排隊,準備付錢。我百無聊賴地盯著收銀員把每樣東西從購物籃裡拿出來,嘀嘀嘀的拿起掃描器掃條碼。

「哈。你都幾中意食牛奶糖喎。」超市的這位收銀員很年輕,幫我裝袋子的時候,有一句沒一句的跟我閒談。

「吓?」我本來沒把注意力放在她身上,也沒有直接聽到她說了什麼:「唔好意思我頭先諗緊嘢,聽唔到你講咩。」

「牛奶糖呀,」她舉起手中的東西晃了晃:「你買咁多牛奶糖,肯定好中意食定啦。」

她這句話說得我雲裡霧裡,有些迷糊地往她正裝的袋子裡一看,赫然發現那收銀員的袋子裡,竟然裝滿了一袋牛奶糖,還有整個購物籃,裡面也是裝滿了牛奶糖。
「發生咩事……」我有些茫然地看著這些牛奶糖:「我明明最憎食牛奶糖㗎,點解會買咗咁多……」

「……嗯?」那年輕的收銀員明顯也沒想到我會這樣說,看著我怔住了,拿著儀器掃條碼的手也隨即停了下來 。

「對……對唔住,我全部都唔要啦。」我低頭給她道了個歉,忽然發現我今天的狀態很不對勁。我甚至是頭也不回地從收銀台跑走,不敢去看那收銀員的表情。

我明明記得,自己拿的不是這些。

我很快地跑出了超市,周圍的商鋪都變得模糊了起來,我一門心思只想拼命地跑,路途之中碰到的人也都盡力地避開了我。

我幾乎是感覺不到疲憊拼命地跑,以至於我跑出了商場,衝出了馬路中間,自己還渾然不覺。等我察覺的時候,在我右手面,有一輛貨櫃車正高速行駛而來,我甚至可以看得見駕駛室裡面的司機,他的表情明顯是覺得,正常的行車路線之中,怎會忽然衝出一個找死的。

我當然不想死,但此刻我已經跑到那貨櫃車的正前方,正在一個十分恰當地危險的位置,就算我現在用上身上的力量,也是無力回天。

我看見那司機的眼睛瞪得大大,我想他一定已經踩了剎車,但無濟於事。

完了。我心裡這樣想著,但衣領後面卻忽然感到一緊,像是有人把我拎了起來,向後一拽。我身體不由自主,被狠狠往後一拋,就倒在後面行人路的花槽裡。

那貨櫃車就在我面前呼嘯而過,一陣尖銳的剎車聲,拉出了十米左右的剎車痕才完全停定,可見剛才車速之快。
連登留過言算唔算
新書一定買 之前入手曬三本 好睇 支持
回到家,我泡了杯熱蔘茶給自己,仔細想想,今天這些失態,很可能是因為過度勞累造成的。平日殫精竭慮地工作,假日又不好好休息,還去玩什麼亡命遊戲。

一定是我把精神繃得太緊,今天才會這樣的。估計那個G也是這樣認為,才叫我下星期不要去參加遊戲吧。

……但她為什麼要來關心我呀,參加遊戲一個多月來,我和她都沒有過交集,連一句話都沒有說過。

我正苦惱著,國鈞忽然打電話來。

「咦,乜咁晏打嚟呀,」我看了看牆上掛鐘,揶揄道:「你同阿豪嘅唔見得光活動到依家先完呀?」

「你唔好誤會,唔係你諗嘅咁。」國鈞的聲音聽起來有些激動,這是很少有的。

「我明我明……年青人血氣方剛,有時係會有咁嘅需要……」我不接他的話,自顧自笑道。

「唔係,」國鈞果斷地打斷了我:「我同阿豪係去咗學整甜品。」

「學整甜品?」我十分詫異,這比我原先所想的還過分。

「佢話你會笑佢,所以唔畀我講。」國鈞一本正經的地述了一下原因。

「咁就緊係會笑啦!」我被逗得哈哈一笑:「但佢無啦啦又會想學整甜品嘅,佢不嬲都唔多好甜品㗎,係咪又為咗哄唔知邊個女仔呀?」

「唔清楚,但佢話要炮製出全世界最好味嘅人血蛋糕。」

「咁已經好明顯啦吓話?」我迅速地接話道:「我哋識咁多人之中有邊個會食人血蛋糕呀,唔係阿豪,就得返嗰個莉莉啦!鬼馬啦佢,當初仲實牙實齒話自己同莉莉冇嘢。」

國鈞在電話那頭沉默了一會兒,估計在思考我提出的假設的可能性。

「你打電話嚟就係為咗講呢啲?」我接著問道。

「唔係呀。」國鈞回答。

我十分無奈,原來他說了半天都還未進入正題。

「關於後巷嘅句子,有啲說話我唔知應唔應該講。」國鈞在電話那邊慢慢說。

「唔係啊嘛,你都會Care呢啲㗎咩?」他都不知道多少次因為說話得罪人了。

「因為呢件事牽涉太大,我需要諗清楚講出嚟嘅後果。」國鈞此刻的語氣十分嚴肅。

這讓我也跟著緊張了起來:「啊……你講講?」

「嗰日我都有去都市傳說體驗館,不過去到嗰陣你哋已經完咗。但沿途我冇見到你所講嘅英文句子,我見到嘅係阿豪口中嘅粗口。」國鈞認真地說。

「哦……咁咋話,」我往後一躺,大半身都陷進柔軟的沙發裡:「應該係我記錯啦,可能同之前玩過嗰啲密室逃脫遊戲撈亂咗啦。」

「我諗你仲未明白。子晴,你仲記唔記得我哋之前討論過現實世界點樣畀都市傳說體驗館影響?咁意味住你嘅記憶都有可能被……」

喀拉。

我還沒聽到國鈞後面說什麼,用來放雜物的房間裡就傳來了一些東西翻倒的聲音。

「你等陣,我間房好似跌咗啲嘢落嚟,我去睇下。」

我說罷把手機平放在茶几上,就朝著雜物房走去,到門口擰了擰門把才發現,這房間被我自己鎖上了。

「鎖匙鎖匙……喺邊呢……」我一邊嘟囔著一邊轉身翻抽屜,在一個小間隔裡找到了鑰匙。

再次走到雜物房門口,我用鑰匙打開了門。

……吱呀——,門開了。
第五章完結。

見今日咁開心
加碼出多咗幾篇
聽晚繼續!
多謝支持
希望你中意呢個新故事
當然算啦
我已經預留晒禮物畀連登同兩個臉書嘅讀者
屌 好緊張
支持!
樓主可以Pin咗佢
究竟點解!
我要禮物
有驚慄feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞