點解HKU香港大學啲英文都可以咁柒

750 回覆
978 Like 61 Dislike
星係咪見得少告示牌?
告示牌就係要簡明扼要,乜撚唔好咁直接
呢句似 請自備雨傘多啲
其實睇清楚唔好攞左人地既野咁小既事唔應該廿幾歲讀緊大學仲要人提...
笑鳩佢有問題, 同講出要點解決個問題, 兩樣野黎嘅
成班友以為寫公函
don't steal umbrella la diu...
喂 懵撚,把遮係你先好拎走啦屌
title
Please check whether if the umbrella belongs to you before bringing it home
仲量行設施管理?出名垃圾
Own一個字太短,佢想你一睇就見到佢叫你睇把遮係咪屬於你,其次就係之前有人拎走,無話之前拎走把遮果個有intension偷,今次就提埋你叫你check清楚。
其實呢啲應該要落啲警告性質嘅句子先啱
Get / Grab your OWN umbrella only.
無視個個人take bring係唔同場景用既問題
你個句"Take your own umbrella !"其實好怪
如果我乜都唔知情見你個句我會以為係提我拎返走把雨傘,唔好留低左係到
咪柒多鑊啦, 你成句語意轉咗做另一樣野
一係咁寫
Please ensure you take your OWN umbrella before you leave!
你無啦啦加before you leave又係唔知為乜

講多次, 你句野變咗做 "走之前記得拎番走把遮啦" 下次記得點我嘅新歌
aarons post
唔知樓主係邊個呢
會唔會係讀書果陣作文有字數下限
啲人有諗唔到咁多字寫
所以就寫到啲句子好冗長
慢慢就養成咗個習慣
估唔到可以討論到9頁
咁應該係咩?
你睇吓蕭生D英文先啦
do not take wrong umbrella
就係因為係大學,唔係支那鄉村
受眾係高知識分子就更加會明白簡潔重要性
prof行過睇曬成段野最後咪又係諗「屌你老母幾個字既野洗唔洗寫千字文,浪費我時間」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞