點解HKU香港大學啲英文都可以咁柒

750 回覆
978 Like 61 Dislike
Plz c c if it’s ur umbrella sin take, otherwise on99
譯?
請勿帶走別人的雨傘 咪得囉?
其實中英文都唔需要拘泥放一定要寫到 雨傘, umbrella 出黎
你帶到"屬於其他人嘅野"個意思, 放個牌係相應位置, 大家明咩事
次次開英文po頭一兩個comment一定係啲懶勁嘅人衝出嚟柒
中文講求內涵,唔會講到咁直接,語氣上用不要取走已經夠晒。作用係提示,唔係指責。
言簡意賅
無人覺得係改圖?
記得有期HKU 畀人笑成日用 xxx-cum-xxx
最低限度標語/提示性既野唔會講咁多廢話
請勿踐踏草地/請勿亂拋垃圾都係幾個字搞掂

寫咁長根本無人想睇
連登仔係咁

係唔係都屌咗先 咪顯得得自己高尚d

我夠膽講上面九成人叫佢改正番句句子都係會柒
巴打呢兩句都幾好,夠簡潔
其他有PLEASE,MAKE SURE呢D係多餘
告示牌有最基本既infomation就夠,呢塊唔係公告欄,唔洗作文,唔洗客氣
Please check whether the umbrella belomgs to you before taking it away.

拿走雨傘之前,請檢查雨傘是否屬於您。

By google translate x2
都係個句,grammar 都有錯,已只冗唔冗長咁簡單
"is belonged to", goodest english
正確

寫得呢個notice出嚟應該係有啲仆街成日順手牽羊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞