點解HKU香港大學啲英文都可以咁柒

750 回覆
978 Like 61 Dislike
Don’t take others’ umbrella
勿取他人傘
可惜香港人中意命令方式作為friendly reminder
手段 vs 目的
dont forget your umbrella
Only take your OWN umbrella 會好D
但係語境都係唔同左
本身佢係懶係friendly reminder叫你唔好搞錯拎錯人地把遮
依家係少少criticize 人地特登拎唔係自己既遮
講多一次啦
"唔好攞走人地把遮走咗去"
"唔好留低自己把遮走咗去"
呢兩句對你黎講係咪一樣
要黃底紅字
你好似漏咗個that wor

最重要係個語氣前後唔夾 你後面要咁casual 前面用Make sure that...會好啲

同埋呢句都唔係人地想表達既意思
咁只係變左提你唔好留低把遮冇拎到
唔好攞我把遮
根本連張牌都唔應該出現
而家中學定小學?
冇that 冇問題
下面2句冇錯
有無覺得港鐵啲announcement都好有問題,例如
「請往月台較少人既位置等車,會比較容易上車」
後面果句完全係多餘
係,其實無咩問題,但班管理層又怕被人笑,所以有段時間改走哂
take your umbrella ONLY
小學雞標語設計句式:
攞遮咪戇鳩
check啱先攞走
呢個我覺得ok
佢想帶出係以你為本,你自己易D上車
而唔係 你班友全部塞晒係到, 我(地鐵)其他客仔會屌9我地
Take Only Your Umbrella. Thanks.
我覺得又係要睇受眾。
後面個句令你 省卻 咗要諗一諗 : 行去for what ?
字面上係多餘, 其實係特登講個誘因出黎
令你覺得"係喎, 講得啱喎, 有道理喎, 等我行過去先"
因為你本身個人排緊隊, 你唔會想點郁
第一個回覆解釋得幾好 (比上面幾個話漏咗that嘅人睇)

https://english.stackexchange.com/questions/143095/that-omission-subject-verb-distance
係你嘅先好拎走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞