點解HKU香港大學啲英文都可以咁柒

750 回覆
978 Like 61 Dislike
唔一定要加that......
頭幾個係難寫
到今時今日前人寫好晒 大把sample 抄
英文不嬲都婉轉啲
勸君自愛, 切勿盜竊
擅取他物, 面斥不雅
依個post笑到仆街
Umbrella you? Ok
Umbrella they? No ok
舉個例
請勿擅取他人財物 第一個寫就難
而家隨處可見 睇到入晒腦唔難寫返出黎
啲人走晒出黎獻醜
偷遮死全家
黑警咩宜家有咩權用咁嘅tone
Don't walk off with other's belongings
不問自取是為賊也
pin this
This is not your umbrella, get the fuck off
睇唔到樓主話佢有錯喎,你唔識中文?
你去過外國/上網隨便揾都知告示牌係直接do not XXXX
呢句好有ikea嘅style 喺pr嘅角度好好
貼堂
就咁一句Please only take your own umbrella已經得
Please first check check this umbrella is no is you then take it away!
walk off (somewhere)
— phrasal verb with walk verb
UK /wɔːk/ US /wɑːk/

to leave a place because you are angry or unhappy about something:

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/walk-off-somewhere
已經唔係冗唔冗長咁簡單
"is belonged to"?
通常唔會直接屌佢拎走左,因為會assume佢有intension偷,證明唔到,證明到都唔想話大學有人偷野,當然心入面會認定條友特登拎走。
大學班admin係咁上下水平
又唔會炒 恰學生就叻
係呀

依個係文化問題
香港人(中囯人分支)中意有罪推定
英文人中意無罪推定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞