點解HKU香港大學啲英文都可以咁柒

750 回覆
978 Like 61 Dislike
以中文既冗長嚟講 完全唔合格
座底應該咁講:
請在提取雨傘之前,先用眼睛查看並檢查雨傘是否屬於自己,而並非由其他人擁有之後,方把雨傘拿走,避免錯誤地拿走了不屬於自己而屬於其他人的雨傘

英文:Take your own umbrella only, please.

中文世一
Umbrella is you, you can remove ah!
你就真係柒
個situation 係乜都搞唔清楚
言簡意賅, 同適度客氣, 兩樣都重要
大學地方黎架屌 做樣都扮下有文化啦
中文告示牌先多叫你唔好做乜乜物物
英文先多叫你應該點做
例如請勿亂拋垃圾,英文通常都係Keep Clean就算
含蓄嘅應該係英文,唔係中文
真係因為呢樣製造左好多冗長、累贅既句子
上面打釋我咪打釋
咁同小學雞笑高院音同睪丸有咩分別
唔會passive voice咁用
take your own umbrella only 呢
Yo u don't take other's umbrella nigga
中文英文都
語文能力會唔會太差
柒夠未,你句意思本身就錯撚左重點
Only take yours. 得唔得
唔好再自以為是咁沉浸係"我寫緊friendly reminder"啦
我換個講法啦, 你句野變咗做 "唔好留低把遮走咗去啦"
自己雨傘自己拿
別人雨傘不要拿
英文告示唔可以有Please
上面留果d全部都好撚柒,睇到好尷尬
Please take your owe umbrella!

簡單直接
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞