點解HKU香港大學啲英文都可以咁柒

750 回覆
978 Like 61 Dislike
拎人把遮燒春袋
pin this
但係原本hku嗰句仍然可以擺落去 //落雨天, 我本身就冇帶遮, 順手牽羊攞咗人地把遮走// (1) 呢個情況

原句重點係你evaluate攞起嗰把遮"是否屬於你", 所以無論我係唔小心攞錯, 定係本身冇遮用走去偷, 原句都適用

但係你嗰句"Please ensure you take your umbrella before you leave!" 只適用於"我本身有帶遮"呢個前設, 而個意思係"有帶遮呀?咁走嗰陣記得拎番啦", 同時你嗰句同攞錯遮/偷遮情況係完全無關
I go to school by bus
樓主英文so so
人地果句最多咪累贅/過長, 你呢句根本辭不達意, 收撚皮啦
ONLY take your OWN umbrella
其實原句冇提人"唔好漏低把遮"
點解assume 個個都係賊?reminder?
Please check you go to school by this umbrella.
香港填鴨式教育係咁,越多字越威威
Do not take 9 someone else’s umbrella!
你要直譯 我都無辦法
XGU 而家好多支那仔,係咁上下
呢個直頭錯grammar
我有一架車, The car belongs to me.
個belong係the car 個verb, 唔會passive voice咁用
umbrella not you, you still take? DLLM!
飲啖水洗個面, 梳理下自己思緒
你啲邏輯好混亂, "點解assume 個個都係賊?" 呢樣野完全唔知係邊度走出黎
可能想講個人屬於把遮
owe
Please take away only your umbrella.
Please make sure you do not take the umbrella of others
diu ,no chinese
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞