點解HKU香港大學啲英文都可以咁柒

750 回覆
978 Like 61 Dislike
請勿擅取他人雨傘
唔講中文累贅
但好多英文老師同樓上一樣 全句改左我意思就扮教書關mood咩事 都唔同意思

普通中學作文
我就係想寫叫佢 檢查
唔係叫佢唔好拎錯 層次唔同
咁應該點寫呢
You’re fucked when reading this
Only take your own umbrella.
請勿擅取他人雨傘
Only take your own umbrella.
其實句野英文上無錯,但人哋外國唔會咁寫囉。好明係由中文變做英文。
不要取去別人的雨傘
搞咁多野做乜
成日都唔明點解D人好似樓主咁, 本身英文咁屎, 都夠膽出嚟笑其他人英文
漏咗個ge
Check before you take.
You umbrella ONLY.

小心勿取他人雨傘。
勿錯取雨傘。
others'
Aware of taking others umbrella ??
Please make sure you are taking your own umbrella
Please take your own umbrella when you leave.

離開時請取回自己的雨傘。

一來提埋啲唔記得拎走把遮嘅人,二來寫明係自己嗰把仲要粗體其實已經隱含咗唔好拎錯人哋嗰把嘅意思
果句野本身冇錯,咁人地想長氣啲唔得咩,點解一定要咁精簡,可能咁先引人注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞