點解HKU香港大學啲英文都可以咁柒

750 回覆
978 Like 61 Dislike
咪係
太多唔需要嘅內容係入面
Reminder 要有禮貌 精簡
其實任何野都要禮貌同精簡架啦。原來唔係架?
喺HKU/CU做admin唔等於HKU/CU畢業
CU夠成班垃圾保安,佢哋出告示一樣係柒姑碌
喺白話個boundary到做到最精簡係啱
我諗個告示用問句形式可能仲活潑啲 亦有良好效果
Are you sure this is your own umbrella?
你確定這是你的雨傘嗎?
正確。
依個幾好。
先諗中文,而句中文係針對大陸學生諗出嚟,然後再譯英文
本來就唔係想寫俾英文人/香港人睇
其實whether 要加 or
如果唔想加 可以轉用if
fuck you burglary
好似目前最好
chinglish 都算,連中文都好似廣東話口語再夾硬變文字
Not yours 最精簡
第一次係連登比正皮殘體
用英文寫警告牌係唔洗用個please字,因為英文有命令式嘅clause
但係中文用唔用個請字就冇乜所謂,或者睇下可唔可以做到個效果

好似英文 DO NOT SMOKE
中文寫做:請勿吸煙/不准吸煙,都可以
但係Please do not smoke 就冇左命令式嘅味道
Don’t take any umbrella not belonging to you.

This is an order not a reminder la.
What a joke.
Good English wo Lo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞