《印度平反》想分享一下我差唔多20年前去印度嘅所聞

1001 回覆
3427 Like 42 Dislike
非洲只去過埃及同南非, 衛生情況都算係正常, 好過支那
但係非洲有伊波拉
印度又好似唔覺啲咁恐怖既瘟疫
好耐冇睇過純文字都咁有畫面嘅po
你玩到去剛果民主共和國/尼日利亞/南蘇丹呢啲非洲之霸,應該會輸過印度嘅,而且中得伊波拉,應該係要去到落後村落先會中。
我又騎劫一下,都係15-20年前左右啦,公司要我哋小組式出差去印度。當時後生而無知既我同樓主一樣對印度好多fantasy,仲諗住結婚要去印度渡蜜月,所以好主動咁話想去...當年資訊無咁發達,印度強姦果d乜乜柒柒野無咩傳出黎

都係同上一位巴打一樣帶左水,果時都有前輩教路玻璃肚就咪搏、完全唔好出去酒店以外食野,就算酒店有濾水刷牙都要用樽裝水。同行有條女帶左半箱廁紙、我就無既,話哂住Taj Mahal酒店,靚到仆街唔會輸比當年大部分既香港酒店,亦都後來恐襲果間,大家可以自己google下

前輩叫我地幫佢帶d糖同筆派比細路,話細路仔同我地講野就比,千祈唔好跟d細路行,佢地會話好餓,求你去鋪頭買野食比佢,果d鋪湯到你一頸血,只會益左乞衣仔集團既大人。咁上機都係果d啦,印度人又臭又嘈,d人係咁行來行去跟本瞓唔到,好似開party咁飲酒,自問出差過窮國窮地方不少,非洲都去幾次,都無試過機上環境咁惡劣,講緊我坐國泰。果然一出機場就發生細路仔事件,靠前輩既指引好順利打發左佢地
可能純粹覺得高級啲
免疫力一早有,如果唔係死咗啦

正如香港人日日飲東江水
但見到富士山泉水都會想試吓咁
人種上印度妹係幾靚
不過諗起陣咖哩除應該9都軟
好佩服樓主夠膽係街邊買小食同凍飲
喺泰國見識過d街邊檔整凍飲方式
已唔會喺落後國家幫襯小販
你快啲講吓越南啲幻幻
去過摩洛哥都痾到七彩
已經唔敢再去落後國家
以前大陸出差
有個好似差佬既人過黎逗身份證
我問佢係唔係真差佬
佢指著腰把槍話有槍就係真

心諗賊都可以有槍姐
竟然show槍唔show pass
我都去過1次,真係呢世人都唔想再去

熱到核爆既天氣係好大問題,中午係街行30分鐘,個人就會突然斷電無力(所以入廟休息係好重要)。去左20日,我返香港前直接掉左幾件衫,d衫真係俾陽光曬到殘左

食又唔係樓主講到咁大鑊,我都係街亂買野食,佢地d小食好甜,食完會驚糖尿果隻。問題反面係正餐到,d餐廳間間都好油,口味上同重慶果d差唔多,但面要加多1吋油。

另一個大問題係無菜食…想叫個菜食下all屎,點知個菜黎到都係咖喱樣,有成吋油係面仆街d印度佬唔便秘真係好野。

頭2日食都會覺得咁既野係好食,但到第3日就開始覺得噁心,第4日開始頂唔順,第5日就要去買d無咁重口味既野黎食,例如kfc同金拱門…

總之返黎之後1年後我先敢再食咖喱。

d 窮既印度人係可以好9, 試過係新德里既的士司機係唔識去機場,要中途四圍揾人問路(上車前已問左佢識唔識去,佢話識架)

但係去隔離斯里蘭卡感覺又唔錯,d屋幾靚
同埋真係地大開闊,個人心情都好d
果種綠化草地感覺係好舒服
如果你阿爸去頭幾次已經有帶啲手信返嚟俾你
可能今日就無呢個post
啲旅行書,blogger vlogger實要吹奏吓
認真問 啲廁所屎塔係咪真係會有豬突個頭出黎
好撚柒臭呢樣野樓主無誇大,個味係好mixed既臭黎,屌我而家都無啦啦諗番... 但酒店呢,真係好撚靚... 我係成日出差既人,住過既好酒店唔少,果間taj mahal係除左靚仲自帶住一種歷史既磅薄感,入面好多雲石定大理石,我唔識分...導遊同我地講間野係好高地位,要比喻就類似我地半島酒店咁啦

食飯主要食酒店野,都無咩好講好撚好食,因為少左臭味既伴隨d野好食左咁。係酒店食既野全部都無中招...

我地預左一日自由活動,本身導遊建議去遠d,幾個鐘車程睇下真既名勝古跡,帶廁紙果個女同事唔肯去遠,其實佢都好慘,潔癖要去印度出差,咁是但啦就下佢,橫掂我以後都會自己再黎深度玩一次(果時自己以為)

附近其實無咩印象玩左咩,行左個market,果頭無咩好野食,焗住食左一餐快餐,一個個排隊叫,見識到成間餐廳都係用手食,佢地搵好耐先有支叉比我。女同事睇完我個飯決定唔食,我地其他人就各自食左自己個飯,大家都覺得味道正常既...就係咖喱囉....

仲有睇左恒河,睇左d當地人既地方,無咩好講,就係好窮又好自由,佢地好似想做咩都隨心咁,可能係窮先搞到咁,但感覺就係一個無文明社會制約既地方,隨行痾、瞓地、打交、唔著衫、呃錢搶錢咩都有

女同事好似好驚咁我地就提早番去,沿途食左另一間非酒店餐廳,靚d既,都好好食,女同事又絕食...

之後番番去酒店,好彩,真係好好彩,呢個時間我先開始痾......最後結果就係咩柒都唔食既女同事,完成左之後兩日既主要工作,而果種痾既程度足以令我明白,我係唔適合印度深度遊,就算再去都只可以留係酒店
所以啲印度假難民嚟到香港邊會捨得走 對比印度香港好食好住又有難民之夫同大把左膠幫手 講聲話比逼害就可以留係香港 困住佢地又話唔人道 垃圾政府搞左咁多年都重咁多假難民
阿叉芒果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞