《印度平反》想分享一下我差唔多20年前去印度嘅所聞

1001 回覆
3427 Like 42 Dislike
埃及先係大佬 利申未去過
廿年前喎大佬
真? 等樓主答
笑死, 印度臭熱
另類平反
都彌漫住一種印度香料加身體嘅酸叔味(簡單講,就係好撚柒臭)。我自問係一個文人,雖然未去到講句仆街會打冷震,但平時真心唔多講粗口。不過都要講:屌佢老味,真係好撚柒臭。

“加上微微嘅暖風帶住猛烈嘅熱氣下,肚裡面頓時感覺到胃液翻滾(簡稱「作嘔」)”。

樓主呢啲柒 Gag 睇到有啲尷尬
10年前因工作關係去過孟買的我表示,冇你講咁嚴重啦 (?!) 原因只係我只出入有錢人區,住6星級酒店,餐餐都係靚嘢......如果平民少少應該慘過去死,架車外面根本係人間煉獄來。

後遺症係真嘅,即使我係食啲貴嘢,返到香港,果晚我女朋友同我扑嘢時,佢都話我一陣味呀(可能啲精都有咖喱味)
係香港 , 我住個區不時都會入印度人開個D 超市
係門外已經聞到陣味, 就連入面D 支裝水都係有個陣味
我真係已經幻想唔到點去住幾日

但想講下
係香港識個一個印度人女社工, 佢唔係傳統個種人, 全完全西化
順利英文打扮同D ABC 無分別

真係好撚柒正架
又諗起學童保健計劃嘅九龍城診所
繼續。

如之前所講,個旅程冇咩特別,因為大部份時間都係係酒店,或者客既公司,只係feel到好鬼熱,見客完全唔著西裝,只會係酒店著。

食野方面都係主要係酒店解決,印度佬唔似大陸佬咁,你去大陸出差人地會請你食飯飲酒,如果關係只係普普通通(唔似樓主阿爸咁),基本上係印度唔會發生。

我其實想講既係當地既貧富懸殊真係好能勁。

富既,印度唔係所有地方都係好差,亦都有大型高級商場,同IFC差唔多,亦都會有LV呢啲名牌可以買。

其實呢啲都係見怪不怪,每個地方都有佢高檔既地方,冇咩值得講。反而係貧既程度係去到邊。話說當時我地先頭部隊安排好一切後,啲大佬先來,咁班機係淩晨一點幾,我地要出去接佢地。

我地坐返旅遊巴去機場,係沿途既景象真係永世難忘。。。基本上好多人係冇屋住,佢地只能夠訓係行人路上。。。

當然啦,你可以話香港冇咩,有咩咁奇怪。係香港,我見到既露宿者,至少有啲家當。係印度見到既,佢地係直接就咁訓係行人路上,咩都冇,同埋數量實在太多,有啲行人路直頭滿哂,有時重見到個別既訓係車路邊。。。。
個陣睇有一個強國人Youtube Vloger專去D 特別地方旅行
印度就其中一個

我睇完真係大開眼界
佢間中一幕好震撼我, 就係你講呢種係條街到訓

係烈日當空, 完全唔理咩, 就係街到訓一訓
隔離就係D 垃圾同牛屎
周圍係勁多烏蠅飛黎飛去
兩邊都去過
非洲係比印度好
去過Gṛdhrakūṭa, 有公廁不過乾淨到
I know that feel bro

我想講樓主無誇大,樓主我試過一堆威力

我做pt 時候,做過間公司,佢地試過係印度買貨,仲要一買買大量,佢地開貨既時候我唔係度,但我一入開箱個範圍,臭到呢,隻味仲keep 住係度,同個個範圍

最痴線係唔止入一次,第二次我行入去個陣開緊箱,隻味真係好痴線,然後佢地開盒散味

就係個刻我知點解印度製造贏唔到中國

樓主盒野最後點處理
20年後去你仲會驚2017年因為工作去,依家印度仲多人,其實你話支那有14億人真係冇人信,印度就真係有啦,去到邊都多人去到邊都臭,仲要印度國地面積比支那細真心痴撚線,不過依幾年多左外資廠入去,好多工廠區都好左,冇咁臭,二黎多左外國人社區,台廠美資廠等等,都幾乾淨只要唔入印度市中心就好,其實支那以前未改革開放都係咁,只係冇咁臭
有冇片share?
去過埃及意大利希臘

以一個package計埃及最好玩, 因為係沿住尼羅河行, 有時間去埋紅海

想去伊朗睇波斯波利斯
非洲去過邊
EXACTLY
非洲果啲係天然泥濘,包括係水同泥,但印度係人多搞到勁污糟,泥濘都可以加埋啲垃圾變得又黑又臭
巴基斯坦係咪乾淨過印度呢?
孟加拉好似仲污糟同多人過印度
你要搵第二個印度Post

樓主同屋企人去邊會有甜
我諗孟加拉達卡/吉大港果啲應該係終極大佬啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞