《印度平反》想分享一下我差唔多20年前去印度嘅所聞

1001 回覆
3426 Like 42 Dislike
睇日出果陣仲見d鬼佬係河邊打坐修練番入去條街先臭
D鬼佬鬼婆特別係歐洲個D對印度有種奇怪既affection
佢地覺得印度係天堂黎
樓主形容得好好笑
真心感受個種幻想被嚴重破滅既衝擊
食過印度芒 嗰陣up味一試難忘
無論咩品種芒果 隻味道都冇印度芒咁獨特
強帖留名
去過 仲要入埋個度hawker center食飯
好彩嗰肚無攪
好睇
第一開心係咩
lm
我又騎刧一下,十五年前我都出差去印度。

由於當時應該係成間公司第一次去印度,再加上當時有啲達官貴人一齊去,成間公司就好似如臨大敵,最後決定分批去,第一小隊由啲𡃁組成,負責先打點同探路。當年重係𡃁既我當然係要行先死先啦。

咁事前大家都做好準備,包括打疫苗。當年我去到醫生度打,醫生問我做咩打,對話如下:

醫生:去外地邊度呀?
我:印度新德里。
醫生:哦,嗰度都算乾淨既(以整個印度標準來講),唔好食當地街邊野,唔好飲開封既水。我聽過有人連擦牙用酒店既水喉水都會出事。

屌,我一向都係玻璃肚。。。聽到呢句真係唔想去,但係打工冇法啦。

如事者,由於成間公司都冇人去過,我地要特登請一個導遊同我地一齊去,怕咩都唔識有個照應。先頭部隊出發嗰日,我地係係香港買左接近十箱水一齊寄過去,個寄倉睇到都嚇左一跳。

坐飛機冇樓主遇到既咁嚴重,可能當時都係唔太多人啦,我一個人可以霸哂成排訓(Econ only)。

到過關時,啲印度海關佬見到我地有咁多水,都好虎視眈眈,再加上當時我地帶既係屈人X,形狀同一般既有少少分別,係過關時啲職員係當面開我地啲箱,拎走幾枝咁,我本來想出聲,個導遊就阻止我,話:算啦,當交路費。

由於我地見到啲水咁珍貴,雖然我地成個行程都訂左同一架旅遊巴,但見到咁,基本上我地每次上落,除左點人數之外,另一樣重要既係點啲水有冇俾人拎去,亦都唔太敢放太多係旅遊巴上。
好正,等下篇
水好似錢咁珍貴
好精彩
樓主打得好好笑

但廿年前都咁撚樣⋯⋯

我睇嗰啲indian street food片,我好似有潔癖咁,個重點已經擺咗喺佢哋咩位咩位唔衞生
巴打以前係咪喺舊登寫過甜故?你個名有啲面善
巴打仲有無多啲 個行程之後點

呢一世唔會去印度 不過唔知點解好鐘意聽佢地啲嘢
其實我之後既旅程都係普普通通,因為係出差既關係,再加上有高層,基本係有以下既規則:

1. 唔準單獨自己出去玩;
2. 食野只可以係酒店;

整個旅程都算安安全全,同埋我地都係係酒店(冇記錯應該係WESTIN)攪FUNCTION,所以冇樓主咁多體驗。
笑咗
連當地人都知印度啲水唔乾淨
仲以為佢地ge身體一早免疫咗
印度二三線城市景點根本無公廁,全部男人向同一幅牆屙尿就算
係旅遊巴士見到都唔敢落車
甜咖哩係日本野黎
巴打咁鐘意古國 有冇去過埃及推唔推介
終於有人用搶fo
酒店相冇
恆河相冇
芒果相冇

雖然都係好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞