《印度平反》想分享一下我差唔多20年前去印度嘅所聞

1001 回覆
3427 Like 42 Dislike
佢做 bank嘅,以前係歐資行
由一開始commercial banking由 officer一路升上去
到之後成間行比另一中資銀行食咗都仲留到喺度

因有外資經驗,喺中資bank 都留得低兼被重用
退休前8-10年上到中國以外亞太區第二大嗰個(真心勁,不過而家呢代都唔會有可能)

嗰陣佢間行R 啲 相對落後嘅國家central bank放 deposit、合作嗰啲佢就要出馬去見。
同佢見嘅𡃁,最少都department head 位

無㗎喇,我呀爸都話,呢一代嘅香港人唔會有機會上到呢啲位。因為中資行唔信香港人之餘,亦只會重用有關係嘅自己人、外資行又慢慢縮規模
回埋紅字:
佢嗰陣都成50到尾60歲,落黎仆親就大碌
嗰少少錢,比咗保平安好過啦
唔會喎 邊有味我夏天去都冇
點知係咪賤民?用膚色去分?

高種姓女人出街係咪要帶保鑣
我係川藏其中一個乾廁都見識過, 條坑D屎堆到山咁高
樓主形容生動得黎又好抵死
留名跟進昆明下集
結尾一句有畫龍點睛嘅功效
好似佢地覺得國終角係好正好有文化咁
成個post都有味
https://youtu.be/sE2qergPBd0
諗起依個Channel
乾淨又衛生!
屌你你個名唔怪之咁熟口熟面啦
嗰陣時仲search 同鬼妹拍拖故事
希臘個市集就係巨型版嘅赤柱市集
點解捐錢唔捐俾熊貓潮文召喚
樓主講故事能力一流,好鬼好笑
日本都接受唔到,渣㗎
屌你 Fallout 呀
水都咁撚珍貴
想走?
冇咁易
12年前,去咗印度3個幾月,其中有大半個月時間周圍遊,好多時都食街邊嘢,我又唔覺得話好難食,當然亦唔會話超級好食(但係絕對有好食嘅嘢)
同埋用手食嘢係有竅門嘅,如果你有留意印度人食飯,佢哋係會將啲飯同咖喱撈埋一舊,然後用手拎起呢舊飯,好似匙羹咁兜住啲食物,跟住係用手指公將啲嘢食推入口

3個幾月以嚟,除咗有一次禮貌上飲咗一杯朋友媽媽畀我嘅水(好明顯係就咁斟)然後肚屙咗一次之外。我其餘時間完全無屙過,反而我真係聽唔少朋友跟團去,食團餐,但屙到九彩

Between,恆河我留咗3日,又唔係好覺得臭
(脷伸:成日經過元朗國大坑渠)
蒼井空邊有廿年呀
有呢d質素嘅女屌
除非臭到扯唔起先唔屌啫
谷精上腦果刻臭味都覺得香啦
同其他爸打既想法一樣,我都係覺得佢地見到個樽型有啲特別,先不問自取😂😂😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞