《印度平反》想分享一下我差唔多20年前去印度嘅所聞

1001 回覆
3427 Like 42 Dislike
樓主有冇試過夏天中午時分去印度領事館
我果時咪就係用56k玩石器囉
你有冇試過解紅暴任果時有人打黎攪到斷線吖
巴打你講得啱呀
2001年夠已經出咗ipod 但係有幾多人係個時用緊ipod呀柒頭從來都唔係講緊2001年乜都冇 係未普及 大眾難啲用網絡去搵資訊呀屌你
淨係睇個post都聞到臭
可以簡單share多單搞笑嘢

16年聖誕節嗰陣,同嗰陣時個女朋友同我最好嘅朋友 total 3條友去昆明行雪山。

去之前做晒準備有日去睇東川紅土地,另外有日上雪山。
去紅土地嗰日,我地預先包咗㗎車由酒店pick up再車我地去嘅,單程要成4粒幾鐘。

紅土地係大陸4A級旅遊景點,但可能因為太偏僻兼大陸本身太多5A級景點啩。。嗰度得好少旅客,附近旅遊嘅配套亦唔多。

嗰日司機建議我地一早出發,先去紅土地嗰度附近一條村食農家菜醫肚,之後再去睇紅土地。我地3個都預咗比人劏,不過算啦,又唔知嗰度附近有乜食。

咁當日7點幾出車,大約12點幾到條村。一到村口啱啱見到有人殺豬嗰陣女友梗係嚇到面都青,我同個 friend就好厚面皮咁同人買塊豬肉去餐廳整。去得大陸仲要鄉下地方,梗係叫餐廳殺多隻雞食添啦不過最食落。。。其實幾難食下食完我地3個傾咗陣(大約個鬆啲鐘),我個肚就黎料,我就去條村一個公廁度排放啦。咁鄉下地方梗係唔會有馬桶啦,入面只係有一條坑,就咁痾落去。個廁所污糟嘅程度,係入面乜地方都有屎/尿(前面有講過嘅),我痾嗰陣要將全身嘅氣力谷落小腿度,因為我真係好撚驚我跣腳/腳軟仆喺度變屎撈人無驚無險痾完出到黎仲有個村民收5蚊清潔費

痾完去睇紅土地,咁嗰度有條大約2-3公里沿住座山嘅橋,我地就係一路行,一路喺條橋度遠望個紅土地嘅。講真,雖然好憎呢個國家,但啲景係真心好靚好宏偉嘅(睇YouTube 、睇相係完全感受唔到嗰陣震撼)

條橋基本上得我地3個同幾個人喺度映下相(好後悔嗰陣無買航拍)行到條橋嘅中間位置左右,我個肚同我講:「你唔係諗住頭先嗰一篤屎就打發到我呀?」
我嗰下好撚肚痛痛到知道我5分鐘內就肯定會失守整咖哩底褲當時嘅情況好危急,我心裡面數住「一步、兩步、三步」,發覺係催眠唔到自己,亦確認咗我向前向後邊一個方向行都好,15分鐘內係肯定唔會去到廁所嘅。

我即刻當機立斷,用僅餘嘅氣叫咗一下:「唔撚掂」。之後將個背囊放喺地下,拎咗2包紙巾出黎,同我個朋友講:「幫我行前20米睇水」。呢個識咗20年嘅兄弟即刻心神領會,但都問咗一句:「屌你老味,你認真定搞Gag?」
我:「好撚認真」。轉頭同我嗰陣嘅女友(大陸妹黎)講:「妳往後走幫我看一下」,佢明顯無嗰種默契,個樣仲係一個大大嘅「❓」咁望住我。我嗰下個肚已經萬馬奔騰,破城門之勢已銳不可擋,我近乎鬧嘅語氣再講:「去那邊看著,別讓人過來」。

佢兩個一行開,我就即除褲解放。沿沿不絕嘅水,夾雜住偏軟嘅硬塊,雙腳微微的抖震,係爽、係興奮、係醒神嘅。
心裡面畫面嘅右下方,亦都跳出一個方格,上面寫嘅係
「成就解鎖:大陸4A級旅遊景點痾屎」

呢個金achievement 真係唔容易

(待續)

印度嘅衝擊係大,但昆明下部份嘅衝擊可以令我突破自己
呢樣嘢我都唔記得提3線行5架車算正常有好多時直頭鏟上行人路開多條線添

以前講笑話大陸交通燈係參考用,不過而家有好轉啦。
去轉印度就會明白,「路係人自己行出黎」呢一句喺印度係apply埋車上面
好正,無味就perfect
孟買冇乜
睇到呢個post咁撚臭唔知印度海軍潛艇係咩味呢幾十個阿差共處一室一啖新鮮空氣都冇
平時佢地行過聞到陣老人味
已經知咩料
但文化上應該有其他野睇
好有潛力做新潮文
有見到,但唔敢試。。。
烈日當空,人來人往、車來車往嘅大家下,買呢啲袋裝果汁睇住佢摸完唔知幾多污糟嘢嘅手即刻鮮榨比你再入袋,唔使試都知痾撚硬
我一直覺得,旅行、出差去啲可能一生人只會去1-2次嘅地方嘅時候,有啲乜都應該試下,不過要有覺悟係會會痾到腸抽筋囉
你啲旅遊故足以令人留名
我呀媽無(佢全程只食酒店西餐,連客帶去嘅餐館都只係淺嘗之後話飽)
呀爸都有痾,但無我咁誇(佢無食街邊嘢)
廿年前
有冇影相都唔知啦
就算有
都唔會為咗開一個post 特登搵返啲圖出嚟

仲有
emoji 撚爛返去Facebook 啦
當年有買本 guide book 㗎

不過本書係介紹去邊玩,有幾污糟、臭呢啲全部輕輕帶過
我去之前真心預期會好落後、污糟、同自己會肚痾,但無諗到大獲到咁
我啱啱 share咗去昆明嗰單,一陣pin頂,有興趣望下
原來成11年前

https://m.hkgolden.com/thread/2564336/page/1

爆咗4個1001
我仲玻璃肚過你
去到一定痾到脫水入廠
唔知有冇人去過葡萄牙唯一印度殖民地果阿
同其他印度會唔會好唔同
高種姓印度女人
1999 年印度先同巴基攔坦打緊仗!你會唔會當時去當地旅行呀?仲要帶細佬去飲!用吓腦先好上連登啦
其實照計佢地似返我地咁每日都沖涼, 陣味就應該少好多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞