《印度平反》想分享一下我差唔多20年前去印度嘅所聞

1001 回覆
3427 Like 42 Dislike
話說睇到下面呢個 post

屌,印度街頭美食真係世界第一。。。
https://lih.kg/2515247

發覺連登仔對印度嘅認知唔深同太多誤解,所以開呢個 post分享一下嗰陣我去印度嘅所見所聞。
(好耐以前喺高登都有分享過,不過今次詳細啲)

事不宜遲,直接開波

話說我嗰陣16-17歲(差唔多20年前)當時天真爛漫嘅我對印度充滿幻想:
世界古國喎,肯定充滿歷史嘅痕跡,又想睇下生命之源⋯⋯恆河

所以當我呀爸個印度客嫁女(會去5日4夜)請我呀爸同我呀媽去觀禮,我叫我呀爸帶埋我去。去之前,我已經做晒 research,諗定要去邊度參觀。

臨上機前兩日,我仲預算可能唔太夠時間,所以仲叫我呀爸幫我改機票、訂酒店,我自己stay多2、3日。薑,越老越辣嘅,我呀爸嗰陣幽幽咁講:
你去到留咗2日之後仲咁諗先再講啦。
我嗰下真心嬲咗:嬲嘅係我呀爸嘅不通情,嬲嘅係我呀爸覺得我係溫室長大會頂唔順。

Anyway,最後我地喺6月中一個陽光普照嘅天氣下出發。

惡夢嘅開始,係由上飛機開始。
一上到機,由於班機充滿印度呀叉嘅關係加上香港天氣比較熱,就算坐嘅係 business class,成機都彌漫住一種印度香料加身體嘅酸叔味(簡單講,就係好撚柒臭)。我自問係一個文人,雖然未去到講句仆街會打冷震,但平時真心唔多講粗口。不過都要講:屌佢老味,真係好撚柒臭。

好不容易捱過5個半鐘落機,充滿住期待咁行出機門、諗住呼吸一下古國歷史嘅氣息嘅時候。。。
迎面而黎嘅係一陣比機倉更濃烈嘅「up」味,加上微微嘅暖風帶住猛烈嘅熱氣下,肚裡面頓時感覺到胃液翻滾(簡稱「作嘔」)。之後入境、坐客㗎車去酒店嘅路上,我都一直比呢一種獨特嘅氣味熏到頭暈腦脹。

之後嗰一日,個客好有心,搵專車車我全家去參觀下啲景點。我印象就只有:好臭、好撚臭、好撚柒臭,同好熱、好撚熱、好撚閪鳩柒熱。喺車上面有冷氣同無咁臭,但取而代之嘅係塞車塞撚到孖閪咁。你去過泰國以為泰國交通好差成日塞就見識過乜叫塞撚到仆街?

sorry,你太天真喇,印度嘅塞車,係開外掛咁撚樣塞:係成半個鐘㗎車都郁唔到1cm嗰一種塞。去個景點講緊6-7公里外嘅,要塞成2個鐘。你可能話:屌,咁行都行到啦。啱,不過外面超過40度嘅高溫,加上嗰種臭同成街都係人,我情願塞車。

充滿冒險精神嘅我,中途仲喺街買咗杯奶茶同街頭小食。
認真,杯奶茶無乜嘢嘅,因為夠凍,仲夠甜,算好飲添。
份街頭小食係個客嘅司機推介嘅。係一舊空心嘅炸麵包,食嗰陣就挖個洞加啲醬料。味道嘛?你幻想下食一種加牙膏嘅咖哩,再加臭臭地同苦苦地咁。好唔好味?我真係唔識欣賞囉。

第一日其中一個 check point就係睇下生命之源嘅恆河。
唔知各位有無去過元朗國嘅B仔涼粉舊鋪食過,間嘢咪對住條渠好柒臭嘅?喺恆河嗰度附近,種臭大約係元朗國條臭渠嘅10幾20倍到。無去過元朗國?無所謂,去你而家附近一個最臭嘅公廁,對住個尿兜深呼吸,應該差唔得幾遠(點解係尿兜而唔係屎塔?因為恆河臭得黎係有種刺眼嘅「壓」味)

喺呢一度,容許我一下,順便表達我對我呀爸嘅尊敬:
因為佢未退休前每一年左右就要去一次印度出差,佢嗰次已經係第三、四次黎印度。果然係「強人是你,能飛天遁地」去到幾次印度,飛天遁地都係小事。

(待續,下集有華麗嘅結婚場面)
lm
啱啱 Google咗,我上面講嗰個小食係類似pani puri嘅嘢

我自問乜都敢食同接受能力好高,甚至乎去大陸3-4線城市食街邊串燒、日本納豆、長沙黑色嘅臭豆腐我都食得落
(讀書嗰陣連大佬級瑞典臭魚都食過)

但印度呢隻「美食」真係不敢恭維
難食?唔係,但係好怪
又酸又辣又甜又苦又臭又腥又「叔」,仲有陣嘔吐物味
真人真事無甜喎
幾好睇
幾時有下集
Lm
啲低賤地方有咩好去
請我都唔去啦
去個越南都話有幻幻,去印度你不如插條鳩落屎坑算啦
屌你老味,你開post 啦一早!搶 fo 搶到嘔之餘,仲幽默風趣過樓主

又夠好笑好夠串嘴
有慘過番印度
即係唔係唔信你呀樓主,但20 年之印度住酒店?

你知唔知要幾錢一晚?

我會繼續支持的!最近好有印度30cm巨根嘅出現
即係唔係唔信你呀樓主,但20 年之印度住酒店?

你知唔知要幾錢一晚?

我會繼續支持的!最好有印度30cm巨根嘅出現
寫得幾好笑
g持
強貼留名
lm
Part 2:

其實除咗pani puri ,我仲食咗幾樣街頭嘢嘅。不過都普普通通啦,不值一提。

夜晚晚餐個客安排佢其中一個下屬去招呼我地喺酒店內嘅一間西餐廳食(個客要準備第三日嫁女嘅嘢)

嗰晚食咗乜?
我唔知喎,因為我一返到酒店就已經攬撚住個廁所潮吹咁(嗱,加甜呀嘛)噴屎。我唔係講笑,唔係普通肚痾痾水、痾爛屎嗰隻,係真係好似早幾年不幸猝死嘅潮吹女王紅音瑩(RIP)咁噴法。啲屎水係散彈式咁噴落個廁所度,中間仲要夾雜住一大堆空氣(即係放屁),搞到炸出黎嘅屎碎每一塊都係細細塊大約1cm X 1 cm。

嗰一晚,我已經好撚想即刻返香港。
我為我幾日前話諗住自己留多2日嘅天真再耿笑多一次。

第二日,我已經放棄去參觀啲乜景點。
淨係喺酒店附近行下算,3餐亦喺酒店餐廳解決算。
喺附近行下嘅整體感覺係:好撚多人,邊撚度都係人。

要記住講緊都20年前,嗰陣印度仲落後,有啲商場甚至連冷氣都唔多有。唔知有無人有戀毛癖,鍾意多毛嘅呢? (我個人就唔太鍾意喇,比較 prefer白虎
如果你鍾意毛,去轉印度保證你 high到爆。
點解?你知啦,咁閪熱,你實著短袖、無袖衫嘅,印度男人都一樣;去到邊都邊到仆街,難免會有身體上嘅觸碰。

印度大男人嗰一堆YY曲曲、濃厚嘅手毛,喺不經意間挑逗你嘅手臂,戀毛癖嘅你,仲唔爽到射?

我就唔識欣賞,只係覺得好嘔心,又痴痴 lup lup 咁

第二晚,個客安排我全家去一間出名嘅印度餐廳去食咖哩。
當時嘅我,好天真好有冒險精神。想體驗一下用手食咖哩嘅滋味。

魯迅好似講過:
「真正嘅美食除咗用舌頭去品嘗,仲要用身體觸覺去享受。」

所以,就算有叉用,我都要試下。結果。。。。。

咪柒撚到起水囉
一來我又無用開手食飯,搞到一獲泡
喺試咗2分鐘後,都係 spoon please

嗱,平心而論,嗰餐咖哩係好食嘅,亦係成個旅程我第二享受嘅嘢黎(第一開心我之後會講到嘅)
尤其係咖哩芝士 paneer,真心好食嘅

只不過,當晚一樣係噴撚晒去廁所度

大家實睇過有錢印度佬嫁女有幾開心有幾熱鬧㗎嘛?
咁事實係點呢?

(待續)
有喇
20年前呀,資訊邊有咁發達
係聽過慘過返印度,但無諗過真係咁撚大獲

我17-18歲嗰陣有一段時間好迷呢一啲歷史古國,覺得好神秘好特別。而家?你請我都唔撚去
幾有趣
等睇相
就好似鬼佬好迷華夏古國 然後望到而家嘅支共國
20年前啲呀差已經好臭
搭丁丁見到我寧願唔坐落樓下迫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞