《印度平反》想分享一下我差唔多20年前去印度嘅所聞

1001 回覆
3426 Like 42 Dislike
騎劫下先,話說以前有個印度roommate 送咗包印度線香比我,味道好似行入去啲印度超市咁,攻鼻到好想嘔囉

雖然個roommate 幾靚女,又幾好人⋯
係咪講緊個印度女醫生?
條友大外宣嚟
正常人點會去到某幾個國家
樓主寫得幾好, 好有親歷其景嘅感覺
所以本身我係早退返咗屋企抖, 睇完篇野個胃更加翻騰兼有啲暈
英國大個d 高級叉就好正常好企理既,有d 好識打扮又靚女
我個陣都係得56k,大廈未有得拉線

要快上網我諗一係學校一係就圖書館

當年成幢大廈無幾個人上網,邊會肯拉條線入來
玩個flash game都要等幾個字
Sorry,唔記得講添

不得不提,印度嘅咖哩都唔錯嘅(嗰陣食嗰間應該係最top嗰種)
味道同香港嘅印度咖哩比,複雜好多。
嗰陣仲有好幾種比我地試。
辣度方面,印度咖哩幾辣下,等如香港嘅中辣以上

我呀媽就好唔鍾意,話直頭有少少苦
我呀爸同我就覺得ok

不過。。。好油,係超油
乜咖哩都好,上面有層1.5cm嘅油喺面

所以之後翻酒店痾嗰陣痾完個廁所都有油
綠色啲啲汁水又咸又甜又腥又臭
食落未至於入唔到口,但唔好食囉
薄荷汁黎架喎
唔臭架喎
可能你街邊啲condition 唔好
香港以前都有高級阿叉 生意人 / 醫生
騎劫一下

話說2002年小弟返第一份工時,我舊公司一個印度客有d嘢搞唔掂,好衰唔衰當時佢地internet又唔係好得,本來我用vnc應該30分鐘內就fix好,但佢單野搞極都搞唔掂,結果公司就要派一個人過去跑一轉。

當時我同team係我最熟呢壇野,另外就係一個女仔,咁結果都唔洗估啦,我就身負重任遠赴天竺。其實單野我在場應該都係30分鐘內完事,所以我當時做咗個極大膽既安排,就係即日來回印度!

因為完全冇打算留喺印度過夜,所以安排朝早一早就去機場坐早機去孟買,然後叫個客直接車我去site,做完即刻再車返我返機場返香港。同時會帶定一份三文治同水,就咁輕裝上路。

結果係喺部機比人臭撚咗六粒鐘,再塞車塞撚咗兩粒鐘,做嘢就45分鐘,再塞車兩粒鐘,去到孟買機場等三粒鐘,再飛六粒鐘返香港...... 我可以好撚自豪同人講,我係即日來回香港印度!
諗起個大陸人老馬去咗成幾次印度都幾撚癲,抵佢咁多follower
嗰陣係去新徳里,應該係算最發達添
落後啲嘅真係不能想像

不過呢十幾二十年印度真係發展得好快,而家應該好好多
話說我老豆以前都有試過帶個鬼佬客去印度,佢哋係去新德里,已經算係最發達嘅地區
佢哋一行出機場就見到地下有舊屎個鬼佬即刻講咗句:where is the sign of civilisations ?
笑撚左 即日來回師
摩洛哥食野算乾淨喎 我自由行全程都好安心食野飲野
但越南去試過食街邊野之後肚痾 已經特登唔嗌野飲 估唔到食熱既小炒都會出事
d 塵多到仆街唔敢食
摩諾哥真係算係咁,我玻璃肚都無咩事d 野都ok 好食又多文化野睇下幾值得去
曾經諗過去
最後去左佢格離嘅斯里蘭卡
認同,有次睇到個台灣節目條友話自己受邀去煮野俾金正恩食,我心諗:屌你老母幫極權殺人狂煮飯仲覺得自己好威
睇過個節目講孟加拉啲雞
好撚慘,佢哋間房就好似屎坑一樣咁污糟,啲人入去就直接上唔會沖涼,地獄一樣,仲要一次先幾蚊美金
識貨喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞