《印度平反》想分享一下我差唔多20年前去印度嘅所聞

1001 回覆
3427 Like 42 Dislike
同我去越南果次一樣,柯撚到番香港
越南旅遊區仲好過香港
係交通規劃差少少
上游下游兩個世界
對比較落後既地方既火車有陰影
有冇打返場友誼波緬懷下
畀啲 Bollywood 電影呃咗
七味包
2001年連xanga都未有
點算資訊發達
push!
嗰陣英國讀書,有鬼仔買咗罐叫班人黎試下
要記得嗰陣未興YouTube ,我根本唔知乜黎,但冒險精神嘛,咪話好囉

我記得去咗學校個足球場度開,嗰種臭係畢生難忘,個臭係臭過印度臭嘅。

不過臭魚嗰種臭係好直接,好簡單,就係極腥臭,臭到反胃,臭嘅level我諗唔到有乜難頂過佢,但閒多幾下會有少少習慣到(習慣係因為種臭無變化,而身體機能上會接受到少少而唔再作嘔)。
食落呢。。。只可以講,唔好食囉,狂咸同狂腥(當時係夾麵包食)。加上因為種臭實在太太太太震撼,到個心理準備好充足心諗會好好好難食,結果反而無咁大獲(都係難食嘅)

但印度臭係覆雜臭:汗臭、香料臭、酸叔臭、up味臭、臭渠臭、尿壓臭全部crossover晒,每由一個空間去另一個空間(例如由街邊餐廳食完飯行出間餐廳),嗰種臭嘅成份會唔同咗,而因為呢一種變化,你基本上每一次呼吸都會細細淡,因為唔想感受到咁多變化。

印度嘅小食最過癮係你見住另外嘅人津津有味咁食,你食落去。。。「屌,乜撚嘢黎呀」嗰種感覺。
食個小食,甜酸苦辣鹹腥叔仲有規液花香味

要用例子去形容,食瑞典臭魚係食咸到傻嘅腥味
而印度小食(起碼我食嗰隻pani puri )就好似成班 friend去 camp,玩嗰陣用手上有嘅醬料左溝右溝出黎嗰杯八寶汁

要揀,咁我都情願要印度嘅。。。
睇完之後真心覺得自己係溫室長大嘅小花
但越南落地簽好似唔太抵
香港人都變難民啦
欣賞樓主真係有回應訴求加甜
你仲尷尬
其實聽我呀爸講落後、臭、多人已經有心理準備。
但去到係另一回事
嗰個年代邊有 YouTube,邊有咁多印度片睇。

嗰面嘅多人,同你心目中嘅多人係完全唔同。
我去之前會諗,條街多人最多咪好似幾年前自由行好恒嗰陣銅鑼灣咁成街都係人嗰一種多人。。。

但事實係,佢係多人到好似行花市咁
係無花市咁迫,但要記住唔知點解無啦啦路中心會有人坐、訓喺地下,而個人流就好自動自覺咁去避開佢。
Feel 到樓主 個段時間係菊花殘
唔差在我都騎劫一下,我係幾年前去既,去之前都做定晒心理準備會係咩情況,不過都總係遇到想像唔到既事。

一落機就臭到怨,夜晚比狗追,行街時有馬騮係頭頂經過,食到有腸胃炎,見到d人周圍痾屎屙尿,打醒十二分精神最後都係踩到屎,呢d都算啦。

最難忘果次係係泰姬陵坐火車返新德里,我果時買左4點半火車,結果不停Daley ,每次都de半個鐘。

最慘果日仲要腸胃炎,不停咁係車站去廁所,又驚miss左班車,最後Daley到8點半先黎,問題係佢水牌係寫部火車係3號月台到,結果佢就停左係2號月台,又睇唔到車名。

最後有理無理上左車先,一路都驚自己搭錯車,車開啦,車上又冇人答到我係咪返新德里,等左一陣有人黎查飛,先問到條友我上啱車,因為成4個鐘車,一放鬆就訓著左,夢見自己係屋企瞓得好好,一醒返,聽住d轟隆轟隆聲…原來我仲係印度…

果日凌晨3點起身去泰姬陵,搞到第二日凌晨2點返到酒店,差一個鐘就活動夠24粒鐘。

屌 你仲想up到幾時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞