林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
你拎唱口水歌嘅同唱作歌手比會唔會侮辱咗少少
Jay Fung 超班過藍加囂啦
藍加囂都吹奏
藍加囂都有人吹奏唱功

香港樂壇真係摺得埋
Agger.......近幾年個啲太得多係好厭
不過觀眾like呢啲,無計
樓主只係利用謙fans base+連登大量正皮機器呃正皮,表面扮客觀分析暗啞底吹奏林家謙,睇到依個comment嘅你唔好俾樓主呃到
點睇jer 柳應廷?
Jay fung真係好撚正
我覺得蕭敬騰其實都係好賣弄技巧,但反而唔覺得佢油
jj就好覺
oh 明白明白
如果係講係樂隊用途 呢個我認同
一般人聽歌 只有好聽同唔好聽
依樣野都好主觀 音樂 創作 就係唔需要咁多框框

老實講 我唔太識音樂
但唔覺得佢唱歌 去到真係好好聽 又或者一流水準
今次唔講李榮浩?
Gem 近年既音樂風格改變好大
技巧算華語最top
但佢早期既曲風直至而家既melodic rap都有啲霸道 , 好睇ching 自己喜愛邊種風格

蕭敬騰
技術頂尖, 語感頂尖
冇咩可以挑
皮囊都好show技巧,但聽完只係好爽
樓主條柒頭有種就pin我
但咬字一pat屎咁呢
差到其他幾勁都覺得難聽
之前有巴打話佢用腹語唱歌,形容得好好
唔係要求要好似羅文年代嗰啲咁誇張地字正腔圓,已經唔興好耐
但最基本要求都應該要有掛
單春唱功係咪真係咁好?
見張敬軒錄歌都要專登搵佢幫手
平凡人非專業角度又唔係好講得出佢好喺邊
係咪算聲底好有魅力嘅例子?
有幸聽過live,雖然無mv咁勁,但都超正
我諗係佢地嘅唱歌風格唔同,所以聽落有分別
聽返老蕭以前同而家嘅歌,其實同JJ一樣都有好大分別
正如樓主所講,一啲轉音同尾音上嘅處理有所不同,個觀感可以差好遠
咪就係因為你唔識技巧先覺得佢好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞