林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
小肥6號算唔算二線?
https://youtu.be/acWmoUgdvnY

唔知前面有無人講過, 佢呢首潛水真假音轉換同音階跳躍咁快無乜人handle 到.
軒大把歌live都降半度啦 studio version搶耳啲
我都覺得佢把聲好奇怪
初初聽係好麻麻
但聽聽下又覺得幾好
再聽聽下會鍾意
最弊係差到咁都有傻鳩上釣
唔講啦,廢事有人話妒忌邊個

扼錢一回事,學壞左習慣係好難改

有啲離譜到係啲片度講xxx係唱緊真音,但明明係假音黎

真音假音都唔識分都可以教唱歌,然後條條片都不斷用咩低larynx,乜野dominant mix去水鳩人

真心建議大家想初步了解下唱歌,去搵啲外國既教學片,你會發現外國教唱歌係完全2回事,唔會講咁多廢話專業名詞

港台大多數都唔太建議,有好既老師但質素都太參差

同埋要搵一個本身都唱得好,示範得好既老師

唔好信果啲人講,識得教唔代表識得唱

你都唔會搵個識得教唔識得彈既樂器老師,或者畫畫好樣衰既畫畫老師
得罪講句 無咗對眼 台型係差啲
陳柏宇live都唔係好穩咋喎 睇狀態
周柏豪如果唱啱佢嘅key都可以好穩
所以明白樓主話音域唔係最重要
家駒永遠最top
把聲又厚又夠氣
算罷啦
坤哥一到低音成把聲好似揸住lin頭唱歌咁
如果釗峰叫比較好咁on仔叫乜講真C Allstar四個入面分分鐘最差係釗峰 音色比另外三位平庸(安仔vocal代表作:一吻 King:逾越生死 Jase:成張<藍染>大碟)
仲要釗峰單飛係咁chok腔 好悶
https://youtu.be/MLvXGt81ycA

其實佢12年前唱嘅安靜
係發聲上面黎講已經唱得好好
安靜雖然唔高音 但係keep住中低音做得好
唔緊 好舒服咁去唱都唔多人做到

好唔好聽其實係好主觀 點解佢咁大爭議係因為佢把聲同聲道天生偏扁之餘依家唱歌都偏向口腔內間細咁去唱
但香港人普遍唔鍾意呢種音色 (韓國好多人反而鍾意)

而好多人就會將呢個個人喜好同佢唱功撈埋一齊講 變左做佢唔識唱歌

當然唔係話佢發聲真係超勁好完美 失誤 同埋有時抬下爬用力嘅少少壞習慣都會有
但係佢啲歌嘅音域下影響唔大
所以係冇啲人諗到咁差同已經好過好多歌手

同埋高音都好同意樓主講 暫時係未睇到佢高音係唱成點

睇返12年前同依家我覺得佢可能冇特登練發聲同高音 其實唱功上冇乜差別
而專注係創作 作曲等等 令到佢依家有自己嘅風格 好有代表性 都好多人鍾意 作為歌手黎講已經係好成功
李榮浩好老實咁講 唱功遠遠講唔上好
不過佢定位係唱作人 編曲 基本上無得輸
依家歌壇係嚴重缺好歌遠大於歌手本身
錄音會試幾個key 然後攞最好聽嗰個
未必係唱得最舒服 但係最好既presentation
吳業坤老師點睇?
人地 無咩再唱啦
講仲流行既
佢係唱得幾好 但仲未去到會loop住聽嘅level
你講既 我全都同意
啲人唔撚用耳聽歌
點睇莫文蔚 蔡健雅同get
樓主點睇聲音厚度呢樣嘢
把聲薄對歌手嚟講係咪好輸蝕
薛之謙一成功力?
應該喺街隨便搵都有人唱功比薛好
好聽到hihi
講起都好想快啲再有得睇佢live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞