林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
咁香港女歌手嚟講 邊個算係神級
你唔講呢句 佢下一句就係李榮浩老師乜乜柒柒
楊宗緯點睇?
抒情既話有無人有聽過蕭敬騰既多希望你在,佢唱硬係唔夠青峰咁有feel
梅姐
但佢早幾日chill club個live唔係好得
梅姐嘅星味唔係依家啲女歌手比到
家駒少唱Beyond 以外既歌
咁我地集中討論佢自己擅長風格

家駒發聲主要99%以M1為主, 即係所謂既真音
而當中chest 同mask 既比例平衡
soft palate 能有效咁打開
projection 前得來而集中
係A4既高音, 音色仍然接近完美

輕既早班火車 到大大力既我是憤怒 不可一世
都駕馭到, 表演張力強大

support 幾好 但佢個air flow 輸出既力度同pop 唔一樣
我唔敢肯低 佢放低枝結他, 唱啲柔情歌仲係咪咁正
可唔可以詳細少少講下小肥點勁法?
我覺得佢假音好靚好穩定
缺點係把聲有時聽落去好緊,變咗唱柔和嘅歌會唔啱feel
跟左劉家昌之後, 我唔係幾識欣嘗
但功力係有
同行如敵國
音感首先過關
共鳴同混音等技巧都純熟, 感情亦有
佢值得更好既燈光

high larynx position 用得多就會聽落去緊
但小肥仍然保持到氣流暢通,
現代捉呢啲冇以前咁嚴
其實我最唔明係你話佢唔識彈結他佢又唔係真係唔識
點解由十五歲就學但咁多年都係得皮毛咁
其實我都唔知講咩好
話佢唱得好又會被人話打手
唔好又會俾人話我眼紅

你以為林家謙18歲?
#2#3#4#5唔見晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞