林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
五月天果個
柏老師
老師師
我都想知mirror Ian評價
覺得佢把聲好有磁性

同埋牙jer
其實80年代果堆個個唱功都唔差
張國榮唱功都好好, 只係同返同年代比聽落差啲
想問下樓主會點睇蕭敬騰,自己感覺佢好特別,高低音都好正(利申:完全唔識音樂
你比我講得更好
不斷吹奏林家謙
最近有個youtube節目 music panda

聽完先諗吓再點吹奏林家謙啦
唱功0感情0技巧0
我要求唔高
求其唱到周杰倫D 歌就OK
簡單D 擱淺就OK

樓主收幾錢
五月天呀信本人有講過佢自己唱歌唔叻
點睇chillclub頒獎禮最尾嗰段live
難聽到極致

原先推薦畀老母,而家佢話香港年度歌咁撚樣
想睇巴打點評其他新晉既歌手
覺得唱得好聽咪聽,
唔好聽咪唔聽,
唱唔唱功有乜所謂,
唔通韓團歐美啲人又個個唱功好咩,
咪又係咁多人聽

利申: 好憎林家謙把聲, 但好鍾意佢啲歌, 認真想佢退返去幕後俾返啲歌人地唱
大陸人點曲?
幾認同你講既野。始終如果真係以一個專業或者學過唱歌既角度去作評價的話,其實每一樣野都好重要,因為有學過唱歌都知道其實所有野都係連環相扣。

當然技巧還技巧,最緊要係睇個歌手會用咩方式去演繹首歌從而去打動到聽眾先係重點
我唔介意C5 果下用假音
但Bb4 A4 果d 位都係唱唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞